’Het is tijd voor een uitzending over goede punten van de tuinbouw’

Kweker Arnoud van der Knaap was donderdagavond te zien in het tv-programma Keuringsdienst van waarde. In het tv-programma lagen bijvriendelijke tuinplanten onder vuur. De bijvriendelijke tuinplanten zouden juist slecht zijn voor bijen. „Onzin. Op onze kwekerij zitten de hele zomer juist megaveel bijen”, aldus de tuinplantenkweker uit De Kwakel.

In het tv-programma Keuringsdienst van waarde op 16 september werd gesteld dat bijvriendelijke tuinplanten helemaal niet zo bijvriendelijk zijn als de etiketten doen vermoeden. Van der Knaap, eigenaar van kwekerij De Noordpoel werd in de uitzending gevraagd te reageren.

Hoe kwam het tv-programma bij u terecht?
„Ze belden op, maar hebben niet het hele verhaal verteld. Ik vind dat ze onder valse voorwendselen zijn binnengekomen. In veel van zulke programma’s zie je een good guy en een bad guy aan het woord. Ik dacht echt dat ze kwamen voor een positieve insteek van het verhaal, maar dat was niet zo. Toen ze kwamen filmen is het tot een hoog oplopende discussie gekomen.”

Waar ging dat over?
„Onder andere omdat er werd gesproken over verboden middelen. Ik heb ze uitgenodigd om in m’n middelenkast te kijken, maar daarvoor hadden ze geen interesse. Uiteindelijk heb ik ingestemd met de uitzending omdat de boodschap werd afgezwakt: het ging alleen om toegestane middelen én in relatief lage concentraties.”

Arnoud van der Knaap: „Ik dacht echt dat ze kwamen voor een positieve insteek van het verhaal, maar dat was niet zo.” (Foto: De Bloemisterij)

In de uitzending werd gezegd: ’Je wilt geen rupsen, maar wel vlinders’.
„Daar zit ook de moeilijkheid. Klanten en consumenten willen planten die gaaf zijn. Ik heb ook verteld over de fytosanitaire eisen die landen als Engeland, Zwitserland en Noorwegen stellen. Maar dat is uit de uitzending geknipt.”

Is minder middelengebruik haalbaar?
„We zijn in vergelijking met tien jaar geleden al een heel eind, maar met nóg minder middelen kweken wordt lastig. Thrips is een drama. En spint en luis… het wordt er niet makkelijker op.”

Zijn tuinplanten – zoals gesteld – slecht voor bijen?
„Onzin. Op onze kwekerij zitten de hele zomer juist megaveel bijen. Die komen echt niet terug als de planten slecht voor ze zouden zijn. En bijen zitten juist bij consumenten in de tuin die veel tuinplanten hebben staan.”

Als het tv-programma morgen weer belt. Wat zegt u dan?
„Ze zijn welkom, maar dan zal ik wel zeggen dat het tijd is voor uitzending over de goede punten van de tuinbouw. Ze zijn een paar uur bij me geweest om te filmen; ik heb verteld over biodiversiteit, over tegel-eruit-plant-erin, over regenwateropvang, over geïntegreerd kweken. Maar dat heeft allemaal de uitzending helaas niet gehaald.”

Bekijk hier de uitzending over ’bijvriendelijke planten’ van NPO3 tv-programma Keuringsdienst van waarde.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties