PAN NL doet aanval op duurzame ambitie tuinbranche


Pesticide Action Network Nederland (PAN NL) trof in mei 27 verschillende bestrijdingsmiddelen aan in negen monsters van tuinplanten. De milieuorganisatie concludeert dat zelfcontrole in de tuinbranche niet werkt. Tuinbranche Nederland herkent zich niet in die conclusie. Het aantal bestrijdingsmiddelen per tuinplant daalde in de afgelopen drie jaar juist met 33%, stelt zij.

PAN NL kocht bij tuincentra van GroenRijk, Welkoop en Intratuin in totaal negen tuinplanten. Hierin werden bij elkaar 27 (toegelaten) bestrijdingsmiddelen aangetroffen. PAN NL noemt een aantal hiervan zeer schadelijk voor bijen en andere schadelijk voor de gezondheid van mensen.

Milieuorganisatie PAN NL concludeert dat zelfcontrole in de tuinbranche niet werkt. Foto is ter illustratie en betreft niet een van de betrokken tuincentra. (Foto: Ron Barendse)

De Nederlandse tuinbranche lag eerder onder vuur toen Greenpeace vanaf 2014 een aantal jaar het middelengebruik bij tuinplanten bekritiseerde. Nederlandse tuincentra, verenigd in Tuinbranche Nederland, beschouwden dit als een wake-up call en werkten daarop aan een duurzamere keten. Inmiddels zijn zij toe aan rapport Ambitie 4.0.

Ambitie gehaald

De ambitie was dat in 2020 60% van de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt duurzaam moet zijn. Middelen die zijn toegelaten, maar die sterk milieubelastend zijn, met name voor bijen en andere nuttige insecten, worden waar mogelijk zo snel mogelijk verboden en anders gefaseerd verboden. Die ambitie is gehaald.

Wie zegt verder: ’Tuincentra hebben onvoldoende grip op de teeltmethoden van hun leveranciers’? en wie reageert met: ’Als wij morgen biologisch moeten inkopen zijn onze schappen leeg’?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 14. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties