Volwassen kerstbomen hebben droogte goed doorstaan

Grote kerstbomen zijn de droogteperiode dit jaar goed doorgekomen. Plantgoed dat dit voorjaar in Nederland werd geplant liet daarentegen uitval tot 30% zien.

Dat meldt de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).
De VNK verwacht ondanks de extreme droogte van dit jaar een goede oogst van kerstbomen. „Grote bomen hebben het verbazingwekkend goed gedaan en hebben een mooie donkergroene kleur”, zegt Jaap Bolhuis, secretaris van de vereniging.

Uitval plantgoed

Kwekers melden wel uitval van plantgoed dat dit voorjaar is geplant. Nederlandse kwekers die onvoldoende mogelijkheden hadden om te beregenen melden een uitval van 20 tot 30%.
Ook in het buitenland hebben kwekers volgens Bolhuis schade in jonge aanplant. In de belangrijkste teeltgebieden in het Duitse Sauerland en Denemarken melden sommige kwekers een uitval van 80 tot 100%. De verwachting is dat dit over zes tot acht jaar tot hogere prijzen zal leiden.

Gelijkblijvende prijzen

Voor dit jaar verwacht Bolhuis vergelijkbare prijzen als vorig jaar. Verder zijn er twee trends waarneembaar: er is een toenemende vraag naar bomen van 2 meter en groter, én consumenten kopen hun boom steeds vroeger.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties