’Meer, meer, meer zware buien’

Kwekers moeten rekenen met meer zware buien in de toekomst, zo vertelde tv-weerman Piet Paulusma op een symposium over weersextremen in Venray.

Piet Paulusma waarschuwt boomkwekers voor extreem weer
Tv-weerman Piet Paulusma voorspelt meer zwaar weer op een symposium voor boomkwekers.

Gewassen kunnen alleen maar vaker worden getroffen door extreme buien. Dat zei tv-weerman Piet Paulusma donderdag op een symposium over weersextremen in Venray.

Paulusma legde uit hoe de supercel boven het zuiden was ontstaan. „Het weer was op dat moment al onstabiel. Beneden was het warm, terwijl het bovenin koud was en hagelstenen zich ontwikkelden.”

Zuid-Nederland gevoeliger
Het zuiden is volgens de bekende meteoroloog gevoeliger voor zware buien dan het noorden of het westen. In het zuiden is het namelijk wat warmer, terwijl het meer landinwaarts ligt. „Grote wateroppervlakten als een zee hebben invloed op het weer.”

In de fruitteelt is wel eens geprobeerd om een hagelkanon tegen een hagelbui in te zetten, maar dat haalt volgens Paulusma niets uit. „Die hagel valt toch wel.”

Janjo de Haan (Wageningen UR) noemde op het symposium diverse technische maatregelen die je kunt nemen om gewasschade deels te voorkomen. Lees meer hierover in De Boomkwekerij nr. 25.