Meerjarige proef naar optimale teelt: van goot naar Air-Pot

Bij Boom De Kwekerij in Oirschot vindt een meerjarige proef plaats met doorteelt van spillen uit gotenteelt in Air-Pots. De proef laat de eerste resultaten zien.

De meeste spillen uit de gotenteelt groeien verder door in de vollegrond of in teeltzakken, maar hoe is de groei in Air-Pots? Dat was tot nu toe niet onderzocht.

„Van goten naar Air-Pots: dan zou je een optimale teelt kunnen krijgen”, meent Rutger Hornikx van de Schotse fabrikant Caledonian Tree Company. Die heeft de meerjarige proef bij Boom De Kwekerij in Oirschot opgezet. Cultus Crop Research verricht objectieve metingen en ook ICL Specialty Fertilizers is erbij betrokken.

Klik hier om het hele artikel over de proef en de eerste resultaten te lezen.

Foto: Arno Engels

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.Blanken
A.Blanken
4 jaren geleden

Kweekte 20 jaar geleden bij De Limieten Huizen al volop grote bomen is Springrings, is helemaal niet nieuw ui Ierland vandaan geïmporteerd op rollen, zat op rollen van 0,40, 0,60, 0,80, 100 cm breed konden op lengte afgeknipt worden, kweekte groten bomen erin, groot voordeel bij potten of kisten waar we eerst in kweekten gingen de wortels rond draaien bij gaan de wortels naar het naar buiten gerichte trechtertje komen in aanraking met het licht van buiten en sterven af gaan in de kluit overnieuw kiemen, bij in de volle grond planten wortelden de bomen makkelijker uit naar de volle grond er omheen, nog een voordeel het hele jaar door uit geplant kan worden zonder problemen ook door het makkelijker uit wortelen minder lang nazorg nodig hebben. Springrings kon je de rollen op elke gewenste lengte afknippen waardoor het mogelijk was wanneer de bomen er langer in moesten staan je ze los kon schroeven en naar de gewenste grote kon verstellen rand op vullen met de gewenste aarde/potgrond. Konden de bomen er weer langer in blijven staan, mooi system Springrings kunnen na de aflevering van de bomen die erin gestaan hebben weer her gebruikt worden.

Arno Engels
Arno Engels
4 jaren geleden
Antwoord aan  A.Blanken

Bedankt voor uw reactie. Het systeem is inderdaad niet nieuw, zoals u schrijft werden de toen nog geheten springrings/springringen rond 2000/2001 voor het eerst gebruikt, niet alleen in Nederland maar ook bijvoorbeeld in Duitsland. Het onderzoek naar doorteelt vanuit gotenteelt is wel nieuw. De eerste gotenteelt in regio Opheusden is trouwens tien, elf jaar geleden opgezet.