Nefyto bekritiseert middelenlijst PlanetProof

  In het nieuwe certificatieschema PlanetProof voor plantaardige producten, dat 1 maart van kracht wordt, zijn diverse lijsten met actieve stoffen opgenomen. De organisatie van fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen Nefyto bekritiseert die aanpak, blijkt uit berichtgeving in het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Lijsten met verboden middelen en actieve-stofnormen leiden tot een suboptimale  middelenkeuze, onnodige belasting voor het milieu, de consument, werkenden in de land- en tuinbouw en bovendien een grotere kans op het ontwikkelen van resistentie. Het stellen van aanvullende residu-eisen door supermarktketens heeft dit duidelijk gemaakt, zo blijkt ook uit recente studies naar de gevolgen van het verbieden van gewasbeschermingsmiddelen, meent Nefyto.

  Positief

  Positief van de inzet van PlanetProof vindt Nefyto dat wordt uitgegaan van een geïntegreerde aanpak van ziekten en plagen. Maar binnen die geïntegreerde benadering passen volgens de belangenorganisatie geen bovenwettelijke eisen ten aanzien van de keuze van middelen. Boeren en tuinders moeten geïntegreerde gewasbescherming zodanig kunnen invullen dat de risico’s voor de volksgezondheid (residu), arbeidsveiligheid, milieu én resistentie-ontwikkeling zo laag mogelijk zijn.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties