Netwerk ontwikkelt businessmodel voor stadsbomen

Het Netwerk Gebruikswaarden Bomen is bezig om een businessmodel te ontwikkelen voor bomenaanplant in stedelijk gebied.

Het model zal gebaseerd zijn op onafhankelijke informatie die verkregen is uit onderzoek. Dat kunnen resultaten uit het gebruikswaardeonderzoek zijn dat PPO van 1997 tot en met 2012 uitvoerde.

Nieuwe kennis is ook nodig, stelt Fons van Kuik van Wageningen University & Research (voorheen PPO) die deelnemer is aan het netwerk. „Voor nieuwe kennis is onderzoek nodig, maar dat hoeft niet zo duur te zijn als voorheen. In het beheer kunnen bijvoorbeeld boomspecialisten, studenten en deskundige vrijwilligers via een vast protocol waarnemingen doen en digitaal opslaan, waarna wij de gegevens kunnen interpreteren en verwerken tot bruikbare informatie voor de praktijk.”

’Veel kennis in hoofden’

Kennis delen met gebruikers van bomen, bijvoorbeeld gemeenten, heeft volgens Van Kuik wel de hoogste prioriteit. „Er liggen al veel onderzoeksresultaten op de plank, maar er zit ook nog veel kennis in hoofden van mensen. Zoals kennis over de gebruikswaarde van verschillende soorten en cultivars populieren, denk daarbij aan takbreukrisico. Ook de koppeling met gevoeligheid voor boomziekten is zeer relevant, zoals essen en de gevoeligheid voor essentaksterfte. Met wie deel je die kennis?”

Van Kuik is ervan overtuigd dat door kennis delen, betere keuzes in het stedelijk gebied kunnen worden gemaakt. „Dat is in het belang van iedereen in onze sector. Heel veel gemeenten ontberen nu kennis; er gaat nog veel mis door verkeerde keuzes. Dat kost inboet en dan gaat er veel geld verloren.”

’Interactieve database via app?’

Binnen het Netwerk Gebruikswaarden Bomen wordt nagedacht over een slimme methode om kennis te delen. „Een interactieve database die je bijvoorbeeld via een app kunt bekijken, dat zou een mooie doorbraak betekenen voor onze sector.”

Het netwerk is net als het afgelopen gebruikswaardeonderzoek een initiatief van de LTO Cultuurgroep Laanbomen. Naast Van Kuik zitten vertegenwoordigers van diverse organisaties in de groene sector in het netwerk.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties