Nieuwe cao in open teelten, wanneer volgt glastuinbouw?

  In de open teelten is het dan toch gelukt om weer een cao overeen te komen. Maar de glastuinbouw zit al anderhalf jaar in een cao-loos tijdperk.

  Sinds 2019 wordt er al onderhandeld over een nieuwe cao Open Teelten en is de oude cao twee keer ongewijzigd verlengd. Corona heeft mede voor de vertraging gezorgd. „Gesprekken gingen wel door, maar onderhandelingen hebben toch driekwart jaar stilgelegen”, meldt Steve Fok, onderhandelaar en beleidsadviseur LTO Nederland.

  Voor het imago van een sector is het volgens hem altijd fijn dat er een cao is. In de open teelten was echter een extra drijfveer dat door de cao telers weer gebruik kunnen maken van UWV-regeling Onwerkbaar weer.

  Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen zit aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao Glastuinbouw, die er nog altijd niet is. Komt het er daar überhaupt nog cao Glastuinbouw? „De bal ligt bij de werkgevers. Die hebben gezegd meer tijd nodig te hebben voor interne gesprekken met de leden. Er staat nog geen nieuw overleg ingepland. Maar ik ga ervan uit dat er voor de zomer wel weer een basis wordt gelegd voor een vervolg. In de open teelten is het ten slotte ook gelukt, en goed voorbeeld doet goed volgen.”

  Lees de highlights van de nieuwe cao Open Teelten een  PLUSartikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 18. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

  In een ander PLUSartikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 18 doet Jeroen Warnaar uit de doeken hoe vaste medewerkers flexibeler zijn in te zetten. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties