Nieuwe toelatingen voor glyfosaathoudende middelen Bayer

Terwijl Bayer in de Verenigde Staten producten voor particulieren op basis van glyfosaat van de markt haalt, krijgt het bedrijf in Nederland een toelating voor een nieuw product, Rodeo Plus, op basis van de omstreden werkzame stof. Ook krijgt Roundup Record een nieuwe toelating van het Ctgb.

Chemiereus Bayer haalt in de VS glyfosaat voor particulieren in 2023 van de markt. Niet omdat het bedrijf denkt dat het product schadelijk is, maar uit angst voor rechtszaken die de Duitse fabrikant al miljarden heeft gekost nadat het Monsanto overnam.

Situatie onduidelijk

In Nederland is de situatie op middelengebied momenteel onduidelijk. Er was een gebruiksverbod voor professionals, maar dat is door de rechter van tafel geveegd. Inmiddels ligt er een nieuw wetsvoorstel, inclusief een mogelijk gebruiksverbod voor particulieren. Dit wordt echter niet in behandeling genomen door de Tweede Kamer zolang er geen nieuw kabinet is.

Rodeo Plus

Rodeo Plus is een onkruidbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik op basis van glyfosaat. Het wordt toegelaten in de onbedekte teelten van akkerbouwgewassen, cultuurgrasland, fruitgewassen, groenteteelt, kruidenteelt vers of gedroogd, sierteeltgewassen, openbaar groen en particuliere tuinen, groot fruit, wijndruif ouder dan 4 jaar en tijdelijk onbeteeld terrein met uitzonderingen van akkerranden.

Roundup Record

Roundup Record heeft een hernieuwde toelating gekregen. Professioneel gebruik van het middel is niet toegestaan voor toepassingen in open verhardingen en onverhard terrein, omdat geen veilig gebruik is aangetoond voor niet-doelwit arthropoden (insecten, spinnen, duizendpoten).

Wel toegelaten is het professioneel gebruik in sierteeltgewassen, openbaar groen en particuliere tuinen. Bij deze toelating wordt de dosis van veel toepassingen verlaagd en vervalt een aantal toepassingsvoorwaarden. De opgebruiktermijn voor de oude toelating loopt af op 6 augustus 2021.

Mogelijk verbod

In Europa heeft glyfosaat in ieder geval nog een toelating tot 31 december 2022. Het Europees Parlement wil echter een verbod op gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel. Het parlement roept lidstaten op om na te denken over alternatieven. Vóór december 2022 moeten landbouwers worden voorzien van rendabele alternatieven voor glyfosaat.

In Nederland hebben tuincentra al aangekondigd om producten met glyfosaat uit de schappen te halen. De verkoop van glyfosaat moet voor het einde van dit jaar tot nul worden teruggebracht.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties