Nomineer uw boom van het jaar

Ook dit jaar organiseert SBNL Natuurfonds de verkiezing van de Boom van het jaar.  Personen, families, bedrijven, gemeentes et cetera kunnen tot 20 mei hun favoriete Nederlandse boom nomineren.

Bij deze verkiezing gaat het niet om de oudste of dikste boom of om bepaalde planteigenschappen zoals luchtzuiverend vermogen, maar om markante bomen met een speciaal verhaal.

De winnaar van 2020: de Moerbeierboom (Tilia platyphyllos) op de Markt in Etten-Leur.
De winnaar van 2020: de Moeierboom (Tilia platyphyllos) die de Markt in Etten-Leur siert en koelt. Foto: Pierre van Damme.

Denk bijvoorbeeld aan een boom met bijzondere maatschappelijke waarde voor een school, buurt, dorp of stad. Of aan een boom die een natuurrramp overleefde.

Genomineerden per provincie

Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze twaalf genomineerden worden op 30 augustus bekend gemaakt.

Van 30 augustus tot 18 oktober kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde boom. Op 20 oktober zal de de uiteindelijke winnaar van dit jaar bekend zijn.

Europese boom van het jaar

De verkiezing van Nederlandse De Boom van het Jaar is onderdeel van de Europese Tree of the Year-verkiezing. De Europese winnaar van 2020 was de Millennium Steeneik in Lecina-Bárcabo in Spanje.

De steeneik is onderdeel van het wapen van de autonome Spaanse regio Aragón. De kleine gemeente Lecina-Bárcabo ligt in Huesca, één van de drie provincies van Aragón.

Meer weten of direct nomineren?

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties