NVWA stelt nog strengere eisen aan eiken voor VK

De NVWA voert nog strengere maatregelen in voor Nederlandse eiken die bestemd zijn voor het Verenigd Koninkrijk.

Aanleiding voor de strengere maatregelen zijn vier vondsten van eikenprocessierups in recente eikenleveringen vanuit Nederland, door de Britse fytosanitaire inspectiedienst van het ministerie Defra, zo bevestigt Bram de Hoop van de NVWA in Brussel.

Volgens de NVWA houden de onderscheppingen vrijwel zeker verband met de grotere plaagdruk van eikenprocessierups in Nederland, in de afgelopen jaren. Vorige zomer waren ook al eiken afgekeurd vanwege eikenprocessierups.

De NVWA gaat per direct de Nederlandse garantiestelling verbeteren. Eikenexport naar het VK is alleen mogelijk vanuit Nederlandse productielocaties waarbij tenminste de omgeving rond percelen, in een straal van 200 m, is geïnspecteerd en is vrij bevonden van eikenprocessierups.

Nieuwe voorwaarden voor ZP-a16

Voor het verkrijgen van het plantenpaspoort ZP-a16 moeten alle bomen van Quercus die groter zijn dan 2 m, vanaf nu aan deze voorwaarden voldoen:

> het perceel moet na inspectie vrij zijn van eikenprocessierups in het groeiseizoen, en zo ook een zone van 200 m rond het perceel;

> iedere afzonderlijke partij moet voor export naar het VK nogmaals worden geïnspecteerd.

Percelen met eiken die 2 m of kleiner zijn, moeten ook na inspectie vrij zijn bevonden van eikenprocessierups in het groeiseizoen. Voor deze bomen moet een zone van 50 m rond het perceel vrij zijn.

Naktuinbouw inspecteert vanaf nu alle aangemelde percelen volgens de nieuwe voorwaarden. Percelen die al geïnspecteerd zijn, worden opnieuw bezocht of met een tweede keuringsbezoek meegenomen. Kwekers die percelen onder de nieuwe voorwaarden willen terugtrekken: geef dit door via boomkwekerij@naktuinbouw.nl.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties