NVWA verwacht terugkeer Britse importeisen wegens Xylella

Het Verenigd Koninkrijk moest de extra importeisen vanwege Xylella weliswaar intrekken van de Europese Commissie, maar de NVWA verwacht dat die eisen in 2021 weer terugkomen.

Op 31 december 2020 is namelijk de Brexit-overgangsperiode voorbij. Tot die tijd houdt het VK zich aan EU-regels, maar vanaf 1 januari 2021 kan het VK eigen regels hanteren. Eerder reageerde het VK al afwijzend en teleurstellend op het EU-besluit om de extra importeisen te moeten intrekken.

Naktuinbouw meldt dat er vanaf 2021 waarschijnlijk geen sprake meer is van afgifte van een plantenpaspoort met PZ-code (Protected Zone), maar van een exportcertificaat. De keuringsdienst raadt aan om rekening te houden met terugkerende Britse eisen, omdat het nog niet bekend is of het VK soepelere eisen gaat stellen aan landen die vrij zijn van Xylella (waaronder Nederland). Voor export is dan een extra keuring nodig.

Het VK stelde de extra eisen aan de import van Lavandula (alle soorten), Nerium oleander, Rosmarinus officinalis, Prunus dulcis en Olea europaea. Daarnaast voerde het VK een invoerverbod van Coffea en Polygala myrtifolia in. De NVWA verwacht dat dit invoerverbod in 2021 weer van kracht wordt.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties