VK: extra maatregelen blijven noodzakelijk tegen Xylella

Het Verenigd Koninkrijk reageert afwijzend en teleurgesteld op het Europese besluit om de extra importeisen vanwege Xylella te moeten intrekken.

Volgens het Britse ministerie Defra vormt Xylella nog altijd een zo’n grote bedreiging voor het land, dat extra importeisen aan de belangrijkste waardplanten noodzakelijk zijn. Het VK is het niet alleen oneens met het Europese besluit om de extra eisen in te trekken. Het VK is bovendien ’teleurgesteld dat de EU niet de kans neemt om de Britse maatregelen uit te breiden over de gehele EU, waardoor de EU-landen beter beschermd worden tegen Xylella.’

VK bekijkt verdere acties

Defra gaat door met intensieve inspectie van geïmporteerde hoog-risico-gewassen, waaronder de belangrijkste Xylella-waardplanten, maar ook van platanen. Het ministerie moedigt Britse bedrijven ook aan om risicomanagement toe te passen. Defra zegt verder dat het VK ’verdere acties wil bekijken’, maar wat die inhouden is niet bekend. Tot eind dit jaar houdt het VK zich aan EU-regels, daarna kan het VK eigen regels opstellen. Dan is er dus een kans dat de extra importeisen toch weer worden ingevoerd.

Het hele lavendelsortiment vormt volgens het VK een hoog risico op insleep van Xylella.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties