De Boomkwekerij Markt Omzet Royal Lemkes stabiliseerde in 2017

Omzet Royal Lemkes stabiliseerde in 2017

0

De omzet van Royal Lemkes kwam in 2017 uit op €249 miljoen. Daarmee stabiliseert de omzet ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag van de Bleiswijkse plantenhandelaar.

In 2016 steeg de omzet van Royal Lemkes naar eigen zeggen nog spectaculair, van €222 miljoen naar €249 miljoen. In 2017 is sprake van stabilisatie.
Het resultaat voor belasting nam wel toe. Royal Lemkes zegt dat dit te danken is aan vermindering van omzet met lage marges, terwijl de daghandelsomzet – met in verhouding hogere marges – juist toenam.

Omzetgroei verwacht in 2018

Voor 2018 verwacht Royal Lemkes opnieuw omzetgroei, ondanks dat dit jaar bewust afscheid is genomen van twee grote retailketens als klant. Volgens de handelaar kwam de filosofie over de plantencategorie tussen Royal Lemkes en deze klanten niet meer overeen.

Lavandula op één

In het jaarverslag laat de handelaar haar top-10 zien van meest verhandelde tuinplanten in 2017. Lavandula staat hierbij op één. Kweker Paul van der Salm, leverancier van onder andere Lavandula, zegt daarover in het jaarverslag: „Wij zijn als leverancier blij met Royal Lemkes als vooroplopende afnemer. Dit heeft ons samen naar het niveau gebracht waar we nu staan. Hopelijk blijven we dit in de toekomst zo voortzetten met elkaar.”

Een overzicht van de top-10 tuinplanten:
– Lavandula
– Hydrangea
– Citrus
– Pelargnonium
– Groentplanten
– Campanula
– Buxus
– Viola
– Picea
– Osteospermum

In het jaarverslag is ook onderstaand klantenoverzicht te zien van Royal Lemkes in 2017.

 

Directeur noemt 2017 succesvol

Michiel de Haan, Managing Director Royal Lemkes over het afgelopen jaar: „We kijken terug op een succesvol 2017 vol onvergetelijke momenten: intensivering van de samenwerking met onze retailpartners en leveranciers, het project aanvoerlogistiek, de nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs en 7.000 fietsers bij Royal Lemkes voor de Ride for the Roses. In 2018 verwachten we een gezonde omzetstijging en gaan we door met investeren in onze mensen, in duurzaamheid en in ICT. Maar met name in onze relaties. Want ons jaarthema is niet voor niets Samen slimmer.”

Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar