Oplopende schade in glastuinbouw door winterweer

  Verzekeraars Interpolis en Agriver hebben inmiddels bijna 300 schademeldingen ontvangen van glastuinders na de sneeuwval van zondag 7 februari. De verzekeraars verwachten nog meer onheil gezien de aanhoudende vorst.

  De schade loopt vanaf de eerste meldingen uiteen van ingezakte kassen tot gebroken ruiten. En de meldingen komen uit het hele land, met uitzondering van Limburg. Veel van de getroffen ondernemers zijn siertelers, en met name kwekers met koude teelten. Interpolis ontving ruim 250 schademeldingen, allen zonder aanmerkingen over persoonlijke slachtoffers.

  Schade beperken

  Het afstoken van de sneeuw op het kasdek lukte vandaag, dinsdag 9 februari, redelijk omdat de zon een handje hielp. Maar telers met gaten in het kasdek hebben grote moeite de kas op temperatuur te houden. Interpolis houdt rekening met gewasschade die door de te lage temperaturen wordt veroorzaakt, zeker in kassen met warmtebehoeftige gewassen zoals phalaenopsis en lisianthus. Verzekeraar Agriver meldt aan vakblad Groenten & Fruit dat een aantal schadezaken complex is door de combinatie wind en sneeuw. Dat geldt voor bedrijven zonder dekking voor schade door sneeuwdruk. Zij hebben vaak een koude teelt of kunnen niet tot 10 graden stoken, verklaart Agriver.

  Interpolis wijst gezien de aanhoudende lage temperaturen op de maatregelen die genomen kunnen worden om schade te beperken . Een daarvan is:

  Open de luchtramen niet bij vorst. Houd er rekening mee dat de ramen pas ontdooid zijn bij circa 4 graden Celsius. Let op dat u de temperatuur meet direct onder het raam. Stel zo mogelijk de klimaatcomputer hier op in.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties