Oud-voorzitter VNO-NCW onverwacht overleden

Hans de Boer, oud-voorzitter van VNO-NCW, is onverwacht overleden als gevolg van een zware hersenbloeding. De Boer (66) nam vier maanden geleden afscheid van de grootste ondernemersorganisatie van Nederland.

Ingrid Thijssen, die De Boer opvolgde als voorzitter bij VNO-NCW, reageert geschokt: „Met Hans verliezen we iemand die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten. Hij was sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief en hij heeft zich jarenlang met een groot gevoel voor humor en enorme overgave ingezet voor het ondernemerschap in Nederland.”

Bevlogenheid

Jacco Vonhof, voorzitter van zusterorganisatie MKB-Nederland reageert ontsteld: „Een man zo energiek, vol humor, bruisend van ideeën en nog zoveel plannen is er opeens niet meer. Hans was een fantastische collega, maar zeker ook mentor, en met hem wist je altijd precies waar je aan toe was. Met bevlogenheid heeft hij zich vele jaren ingezet voor ondernemers, groot en klein. Eerst als één van mijn voorgangers bij MKB-Nederland, later bij VNO-NCW. Wij gaan hem enorm missen en onze gedachten zijn bij zijn gezin en andere dierbaren.”

Constructief samengewerkt

Ook branchevereniging VHG reageert geschokt op het overlijden van De Boer. VHG-voorzitter Rien van der Spek: „In mijn rol als lid van het Algemeen Bestuur van VNO-NCW heb ik constructief met Hans samengewerkt. Hij had speciale aandacht voor de branches in de arbeidsintensieve dienstverlening, waaronder onze groene branche, en wat daar voor ondernemers belangrijk is. In zowel zijn bestuursstijl als in de persoonlijke omgang was Hans een bijzonder en markant mens. Humor, recht door zee, betrokken en persoonlijk geïnteresseerd. Ik denk met veel waardering aan hem en aan wat hij voor de ondernemers in Nederland betekend heeft. VHG wenst zijn familie en iedereen die hem dierbaar is veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.”

Hans de Boer werd bij zijn afscheid in september vorig jaar benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: VNO-NCW)
Ridder van het kleinkapitaal

Hans de Boer was meer dan zes jaar voorzitter van VNO-NCW toen hij op 21 september afscheid nam en werd uitgeroepen tot lid van verdienste van VNO-NCW. Tussen 1997 en 2003 was hij voorzitter van MKB-Nederland; ‘de ridder van het kleinkapitaal’, zoals hij vaak grapte. In zijn laatste jaar als voorzitter van VNO-NCW was hij betrokken bij het tot stand komen van de coronasteunpakketten van de overheid. Eind 2019 stond hij op het Malieveld vanwege de PFAS-problematiek.

Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor ondernemers, zijn voortdurende inspanningen om Nederland ook internationaal op de kaart te zetten en de vele maatschappelijke nevenactiviteiten gedurende zijn leven.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties