Pennisetum-soorten gered van teelt- en handelsverbod

DNA-onderzoek moest er aan te pas komen om te voorkomen dat de teelt en handel van verschillende cultivars Pennisetum onder de regels voor invasieve exoten zou worden verboden. Het verbod blijft wel van kracht voor Pennisetum setaceum.

Door verkeerde naamgeving dreigden bijvoorbeeld Pennisetum setaceum ‘Rubrum’, Pennisetum setaceum ‘Fireworks’ en andere soorten verboden te worden. DNA-onderzoek toonde echter aan dat de naamgeving van deze grassen niet klopt. Tal van soorten blijken helemaal geen verwantschap te hebben met Pennisetum setaceum.

Setaceum wordt advena

De naam van de betreffende grassen wordt daarom aangepast en daarmee is ook het dreigende teelt- en handelsverbod van de baan. De naam van de soorten is voortaan bijvoorbeeld Pennisetum advena ‘Rubrum’, Pennisetum advena ‘Fire King’, Pennisetum advena ‘Samba’, Pennisetum advena ‘Sky Rocket’ en Pennisetum advena ‘Cherry Sparkler’.

Bij de ‘reddingsactie’ is samengewerkt doot de LTO Cultuurgroep Vaste Planten, CNB, Vitroflora, Pierre den Ouden Plants en Naktuinbouw en overleg gevoerd met het Ministerie van Landbouw en de NVWA.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul Peters
Paul Peters
6 jaren geleden

Een mooi voorbeeld van samenwerking voor het collectief van, in dit geval, vaste plantenkwekers. Paul Peters, manager bemiddeling CNB