Pioenenteler Koos Haket; ’Oogsttijd is gezellige periode’

  Koos Haket en zijn gezin maken zich klaar voor het pioenenseizoen, dat op zijn bedrijf 12 april startte. Iets vertraagd weliswaar door de winterse dagen rond Pasen, maar dat mag de pret niet drukken. „We kijken positief vooruit. We hebben net weer een order binnen vanuit Canada, dus dat is hoopvol.” Inmiddels is zo’n 15% van de bloemen geoogst.

  Door het koude voorjaarsweer, groeien de gewassen langzaam, ook in de kas. Week 18 is zo’n 15% van de bloemen gesneden. De prijsvorming is goed.

  De 58-jarige Koos Haket heeft 15 verschillende soorten pioenen op de kwekerij. De soorten Coral Sunset, Monsieur Jules Elie, Festiva Maxima en Duchesse de Nemours worden als eerste geoogst in de kas. In de tunnels naast het bedrijf, staan de pioenen die rond Moederdag oogstklaar zijn. „Elk soort vergt een andere aanpak, en elk weertype ook. Zo snijden wij liever niet te rauw. Wij kijken echt naar het product, en bepalen op basis hiervan wanneer we gaan oogsten.”

  Vorig jaar werd een kas van 0,7 ha overgenomen van de buurman, die voorheen bromelia’s teelde. Hierin staan nu pioenrozen in de pot, en gewone pioenen. „Ik ben er nog mee aan het testen, maar de eerste resultaten zien er goed uit. In november 2020 heb ik de eerste pioenen hier aangeplant in de kas. Die hopen we in het voorjaar van  2022 gedeeltelijk te kunnen oogsten”, vertelt zoon Colin, die mede-eigenaar is in het familiebedrijf.

  Lees de volledige reportage op de pioenenkwekerij van de familie Haket in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 18. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  Koos Haket heeft 4 ha pioenen, waarvan 3 ha in de kas.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties