Raad van State maakt weg vrij voor boomkwekerij Ingen

Boomkwekerij Van de Bijl mag een kwekerij vestigen aan de Woudstraat in Ingen. De gemeente Buren verleende daarvoor een vergunning die werd aangevochten door omwonenden en de Milieuwerkgroep Buren. Hun bezwaren zijn allemaal afgewezen door de Raad van State.

Volgens de bezwaarmakers was er van alles aan te merken op de vergunning. Vanwege archeologische waarden in de bodem mag bij het rooien van bomen niet dieper dan 40 centimeter wordt gegraven. De Milieuwerkgroep denkt dat Van de Bijl nooit aan die eis kan voldoen. Het zou economisch niet haalbaar zijn om een kwekerij te exploiteren met laanbomen die zo kort hebben kunnen wortelen.

De boomkweker stelt zelf dat dit wel kan met de ‘ijsschepmethode’. De Raad van State gaat hierin mee en oordeelt ook dat de gemeente kan handhaven, mocht de boomkweker zich niet aan de regels houden. Wordt er niet dieper dan 40 centimeter gegraven, dan is er volgens de Raad geen gevaar voor aantasting van de archeologische waarden in de bodem.

Cultuurhistorische waarde

Ook de cultuurhistorische waarden van het perceel van de kwekerij worden volgens de Raad niet aangetast. Het gaat om een oud, licht geaccidenteerd gebied. Juist omdat er niet dieper dan 40 centimeter mag worden gegraven, is er geen gevaar dat het reliëf wordt verstoord. De openheid van het landschap, die volgens de Milieuwerkgroep wordt doorbroken, is volgens de Raad niet als cultuurhistorische waarde beschermd in het geldende bestemmingsplan.

De Raad van State twijfelde aanvankelijk over de vraag of voor het rooien van de bomen na een periode van zes jaar nog een aparte vergunning is vereist. Maar de Raad concludeert nu dat dit niet het geval is. De verleende vergunning laat ook het rooien toe.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties