’Afzetverlies boomkwekerij kan groter zijn dan winst’

Boomkwekersvoorman Henk Raaijmakers hoopt dat kwekers kalm blijven vanwege corona, maar hij maakt zich uiteraard wel zorgen over de afzet en de beschikbaarheid van arbeid.

„Er is al ontzettend veel weg”, zegt de voorzitter van LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen over de afzet die sinds het najaar reeds is gerealiseerd. Door het zachte weer is de afzet in de winter doorgegaan. „Maar er moet deze maanden nog veel weg. Als we die slag missen, kan het verlies wel eens groter zijn dan de winst van de afgelopen maanden.”

’Geen zicht op duur van crisis’

De boomkwekersvoorman hoort om zich heen dat orders en projecten in de wacht worden gezet. „We hebben geen zicht op hoe lang dit gaat duren, en hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt. Gaan mensen bijvoorbeeld toch weer tuincentra bezoeken als die open mogen zijn, om thuis te tuinieren? Zeker gezien het feit dat men niet op vakantie kan of durft.”

Het grootste knelpunt waarop LTO zich nu focust, is de beschikbaarheid van arbeid. Ondernemers in de land- en tuinbouw kunnen elkaar misschien ondersteunen. „Een teler heeft nu misschien personeel over omdat hij een grote order voor bijvoorbeeld Italië niet kan leveren”, illustreert Raaijmakers. „Als boomkwekers problemen hebben met arbeid, meldt dit dan bij de vakgroep, zodat we kunnen helpen met schuiven van personeel.”

’Pas maximale bedrijfshygiëne toe’

Als dat schuiven van personeel tenminste verantwoord is qua bedrijfshygiëne. „Pas op je bedrijf maximale hygiëne toe, zet werkplekken verder uit elkaar en vermijd fysiek contact”, zegt Raaijmakers volgend op de landelijke RIVM-maatregelen. „Voelt een medewerker zich niet goed, of hoest-ie bijvoorbeeld, stuur deze naar huis.”

De vakgroepvoorzitter roept kwekers verder op om de rust en kalmte te bewaren. „En zorg dat je de informatievoorziening en de laatste ontwikkelingen rond corona goed bijhoudt.”

Er zijn al veel boomkwekerijproducten naar klanten verstuurd, maar er liggen ook nog veel bomen en planten te wachten op verzending – zolang dit nog mogelijk is.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties