De Boomkwekerij Nieuws Roemenië vuurt raketten af tegen hagelschade

Roemenië vuurt raketten af tegen hagelschade

0

Gewassen verzekeren of met netten overspannen tegen hagelschade? Niet in Roemenië. Het land vuurt steeds meer raketten af om schade te voorkomen.

Roemenië zet een uitgebreid netwerk op voor hagelonderdrukking, meldt het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Boekarest. Dat netwerk bestaat uit lanceerplatforms voor raketten die geladen zijn met zilverjodide. Deze chemische stof moet de hagelvorming in een wolk tegengaan.

Vorig jaar waren in Roemenië al 34 lanceerplatforms operationeel met als doel om 500.000 ha landbouwgrond te beschermen. Tussen april en september waren 927 raketten afgevuurd. Dit jaar is €20 miljoen geïnvesteerd voor nog eens 26 platforms. De Roemeense overheid wil met de 60 platforms totaal 870.000 ha beschermen. In 2022 moeten er 200 platforms zijn voor totaal 8,4 miljoen ha (iets meer dan de helft van het Roemeense areaal).

Effectiviteit nooit bewezen

Roemenië claimt een efficiëntie van 1 tegen 14: per €1 miljoen aan investeringen in het systeem zou het land een schadevergoeding van €14 miljoen vermijden. Een wolk bezaaien met chemicaliën, ook wel cloud seeding genoemd, wordt internationaal al jaren beproefd, maar de effectiviteit van de methode is nog nooit bewezen.

Foto: Landbouwteam Roemenië

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar