Schade door drinkwaterwinning? Dat is uit te zoeken

Als je bedrijf in een waterwingebied ligt, kun je laten uitzoeken of je schade oploopt door de onttrekking van grondwater voor de drinkwatervoorziening.

Flynth Adviseurs & Accountants wijst op het initiatief Droogteschade.nl. Dat wil inventariseren of landbouwbedrijven in waterwingebieden mogelijk in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Droogteschade.nl probeert dit dan ook te regelen; het team bestaat uit juristen en hydrologen.

Volgens de wet moeten drinkwaterbedrijven schade vergoeden die ze door de onttrekking veroorzaken. Bepaling van die schade is echter lastig door wisselende groeiomstandigheden, aldus Flynth, terwijl procedures tijdrovend zijn en de uitslag moeilijk is te controleren.

Deelname kost wel 35% van schadevergoeding

Droogteschade.nl werkt volgens ’no cure, no pay’, maar houdt wel 35% per jaar (gedurende vijf jaar) van een schadevergoeding in als een bedrijf die zou ontvangen. Schade uit het verleden kan mogelijk ook vergoed worden, maar ook dan houdt Droogteschade.nl (eenmalig) 35% in, zo wijst Flynth op de voorwaarden voor deelname aan het initiatief.

Uit hydrologisch onderzoek dat Droogteschade.nl heeft laten uitvoeren, blijkt volgens het initiatief dat landbouwers landelijk veel te weinig schadevergoeding ontvangen. Bekijk hieronder hoe schade kan ontstaan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties