Schade glastuinbouw door corona wordt geschat op €2 miljard

Alleen al voor de glastuinbouw bedraagt de schade door corona circa € 2 miljard. Daarom wenst LTO Nederland met aangesloten vaktechnische organisaties een Noodfonds Land- en Tuinbouw. Dit is een van de vier noodmaatregelen die moet zorgen dat boeren en tuinders in Nederland de coronacrisis overleven.

Het coronavirus heeft grote impact op de Nederlandse economie. In de land- en tuinbouw zijn de gevolgen voor bedrijven nu al merkbaar. LTO Nederland stelt daarom een viertal noodmaatregelen voor zodat boeren en tuinders in Nederland de crisis overleven. Het betreft de regeling Borgstelling Landbouw om de liquiditeit van ondernemers overeind te houden, het instellen van een Noodfonds Land- en Tuinbouw, het nemen van bredere maatregelen voor behoud van arbeid en ondernemerschap samen met andere werkgeversorganisaties en de vakbonden en concrete maatregelen gericht op het behoud van arbeidskrachten in verschillende sectoren.

Sierteelt grootste klappen

De land- en tuinbouw is een diverse sector met 19 deelsectoren. LTO constateert dat met name in de tuinbouw, meer specifiek in de glastuinbouw, sierteelt en boomkwekerij, een ernstige uitval van de vraag aan de orde is. Alleen al voor de glastuinbouw bedraagt de schade door corona circa € 2 miljard. In andere sectoren is vooral zorg over problemen die kunnen ontstaan wanneer deze situatie langer aanhoudt.

Met spoed

Gelet op de omstandigheden stelt LTO Nederland op dit moment 4 maatregelen voor die met grote spoed dienen te worden doorgevoerd:

  • LTO heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opgeroepen om de regeling Borgstelling Landbouw versneld te verruimen en open te stellen. Agrarische ondernemers kunnen bij de bank een Borgstellingskrediet aanvragen. De overheid staat dan borg voor de lening. Verruiming is essentieel voor de liquiditeit van agrarische ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus.
  • Er moet per direct een Noodfonds Land- en Tuinbouw komen dat ondersteuningsmaatregelen biedt voor boeren en tuinders die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Het fonds moet vooral gericht zijn op het bieden van toekomstsperspectief voor bedrijven. LTO voert een inventarisatie uit van de schade op dit moment. Alleen al voor de glastuinbouw bedraagt de schade circa 2 miljard euro. De ondersteuningsmaatregelen moeten meerjarig worden ingericht.
  • Samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties pleit LTO breder voor stevige maatregelen gericht op behoud van werk, inkomen en ondernemerschap. Denk aan versoepeling van de werktijdverkorting, maar ook een corona-noodfonds voor flexwerkers en voor de liquiditeit van bedrijven voor loondoorbetaling.
  • Voor sommige ondernemers is de beschikbaarheid van voldoende arbeidskracht tijdens de coronacrisis een groot punt van zorg, zeker gezien de drukke periode die zoals gebruikelijk in het voorjaar aanbreekt. LTO en gelieerde organisaties hebben een Taskforce Arbeid ingesteld om problemen rondom personeelsbehoefte weg te nemen.

Overleg Schouten

De Europese Commissie heeft aangegeven dat lidstaten ruime mogelijkheden krijgen om steunmaatregelen uit te vaardigen gelet op de uitzonderlijke situatie. LTO roept het kabinet op om hier ruimhartig gebruik van te maken. De organisatie zal nog deze week met minister Schouten van LNV in overleg treden over de bepleite maatregelen.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dimi
Dimi
9 maanden geleden

denk niet dat schouten dat nu nog kan maken, de Italianen krijgen ook niks toch?