Schade winterweer glastuinbouw geschat op 40 miljoen

  Interpolis ontving ruim 500 schademeldingen vanuit de agrarische sector door de sneeuw en kou van begin februari. Het totale schadebedrag wordt na eerste inventarisatie geraamd op ruim 40 miljoen. Na herverzekering resteert een schadelast van 25 miljoen voor de verzekeraar.

  Interpolis constateert dat 1 op de 8 glastuinbouwondernemers in Nederland is geraakt door het winterweer. Experts en specialistische taxateurs richten zich samen met de ondernemers in eerste instantie op herstel om zoveel mogelijk gewassen te redden. Dat doen zij in overleg met de glastuinbouwondernemer en de herstel- en bouwbedrijven. Zo werden vorige week noodwanden geplaatst en ruiten hersteld om verdere gewasschade te voorkomen.

  Sneeuw hoopte op

  Als gevolg van stuifsneeuw en wind hoopte de sneeuw zich snel op bij kassen met hoogteverschillen. De gevolgen waren soms forse schades aan kassen; constructies en ruiten. Ook gewassen zijn soms volledig verloren gegaan of hebben veel geleden onder te lage temperaturen door kapotte ruiten en de aanhoudende kou. De waarschuwing van Interpolis aan glastuinders om tijdig te starten met stoken en de schermen te openen werd volgens de verzekeraar op veel plekken overgenomen.

  80 meldingen uit landbouw en veehouderij
  Vanuit de landbouw en veehouderij ontving Interpolis circa 80 schademeldingen. In die sectoren loopt het totale schadebedrag op naar 2 miljoen euro.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties