Schouten sluit schrappen uiterste oogstdatum vooralsnog uit

Demissionair minister Schouten van LNV wil niet op voorhand de verplichte oogstdatum van 1 oktober uit het Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e APN) schrappen. Dat laat de bewindsvrouw weten in antwoord op Kamervragen van Caroline van der Plas (BBB).

Sinds 2019 zijn telers op zogenoemde losse grondsoorten verplicht om uiterlijk op 1 oktober een vanggewas te hebben gezaaid ten behoeve van de bodemkwaliteit. Dat betekent dat gewassen voor die tijd van het land af moet zijn. Door de koude voorjaarsmaanden en de gemiddelde zomer, was 1 oktober dit jaar onder andere veel te vroeg om maïs te oogsten.

‘Rooidatum kort door de bocht’

Schouten heeft om die reden eenmalig uitstel gegeven aan de maïstelers. Maar in de voorlopige versie van het 7e APN wordt deze regel naar alle teelten uitgebreid, ook naar de boomkwekerij. Volgens Van der Plas is dit „evident te kort door de bocht” en zij vraagt de minister of zij toezegt de uitbreiding van deze regel aan te passen.

De demissionair minister zegt in antwoord op de vragen de weersomstandigheden wel degelijk in haar beleid mee te nemen. Bovendien is het volgens de ChristenUnie-politica wel degelijk mogelijk om voor 1 oktober gerooid te hebben, omdat dit in 2019 en 2020 wel goed verliep. Verder verwijst de minister naar de besprekingen over het definitieve 7e APN.

In De Boomkwekerij 23 verschijnt een artikel over de grootste knelpunten in het 7e APN voor boomkwekers. Waar loopt de sector tegenaan, en wat is de reactie van LTO Nederland en Vakgroep Bomen op de gepresenteerde plannen?

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Foto: Anne Paul Roukema CC BY-SA 4.0

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties