De Boomkwekerij Teelt Sector inventariseert spuittechniek hoge laanbomen

Sector inventariseert spuittechniek hoge laanbomen

0

De laanboomsector inventariseert mogelijkheden van spuittechniek in hoge laanbomen, die vanaf 1 januari 2021 kunnen voldoen aan de 75%-driftreductie-eis.

Vooralsnog is de mastspuit de enige techniek die aan de driftreductie-eis voldoet. Damcon heeft jaren geleden het prototype gebouwd dat is onderzocht ten behoeve van de sector.

Het prototype van de mastspuit bij Damcon. Foto: Arno Engels

Nu wordt bij meerdere fabrikanten geïnventariseerd wat er mogelijk is bij hoge laanbomen. „Kunnen we bestaande machines van hen aanpassen? En waar verwachten we knelpunten?”, vraagt Anneke van Dijk van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen zich hardop af. „We willen als sector voldoende machines beschikbaar hebben.”

De tijd begint wel te dringen. De 75%-driftreductie-eis in open teelten geldt sinds 2017. Hoge laanbomen waren hiervan nog drie jaar uitgezonderd. Hoe staat het met de mastspuit? Wat zijn eigenlijk ‘hoge laanbomen’? Vallen daar ook andere boomkwekerijgewassen onder die eveneens ’hoog’ worden gekweekt, zoals solitaire coniferen? In editie 6 van dit vakblad stond een uitgebreid artikel over dit onderwerp, lees in het nieuwste vakblad (editie 20) of in het digitale magazine een tussenstand van zaken.

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar