Opinie Coen Dekkers Standje kamerplant

Standje kamerplant

0

Lieve ouders, hier volgt een waarschuwing. Via Belgische media bereikt ons het bericht dat Vlaamse ouders aangeraden wordt om tijdens de opvoeding ’standje kamerplant’ aan te nemen.

Wij maken ons hier grote zorgen over en vragen u met klem deze berichten niet serieus te nemen.

Na uitgebreid onderzoek, om voor u uit te vinden of deze berichten niet afkomstig waren van een satirisch platform, is gebleken dat dit bericht serieus verspreid wordt door Belgische Psychologen. Zij verbieden u een ’helikopterouder’ te zijn: lawaaierig, overal bovenop en daardoor te bemoeizuchtig. Het zou verstandiger zijn een ’standje kamerplant’ aan te nemen. Responsief, warm aanwezig, maar op de achtergrond.

Wij maken ons grote zorgen over deze berichtgeving. In de praktijk zien wij dat kamerplanten binnen enkele weken na aankoop zienderogen achteruitgaan! De talloze trieste voorbeelden van verkleurde anthuriums, bladverliezende ficussen, kromgetrokken palmen of verzopen orchideeën hoeven wat ons betreft geen verdere uitleg.

Wij adviseren u het volgende te doen. Vergeet dat belachelijke ’standje kamerplant’. Wees een ouder als een boom! Buiten, fier, standvastig in de wind! Sta er voor klaar als uw zoon zijn eerste liefde tegen uw stam drukt en hartstochtelijk kust! Zorg voor laaghangend fruit als uw dochter het wil plukken en delen met haar eerste lief. Laat een hart met initialen in uw schors kerven.

Zorg voor blad waaronder tijdens een warme zomerdag schaduw gezocht kan worden. Waarschuw voor wind met het geruis van uw takken. Zorg voor bloei! Voor groei! Spreid een tak zodat uw eerste kleinkind kan schommelen. Bied ruimte om in te klimmen, hoger en hoger, maar geef ook ruimte om eruit te vallen. Anders leren ze nog niks.

Vorm een kroon, bescherm, maar bovenal ben er. Sta daar. Altijd. Gastvrij voor een vogelnestje. En dan later. Lever hout om mee te bouwen. Om mee te verwarmen. Om iets mee te maken. Laat je jaarringen tellen en bekijken. Laat je waarderen en bewonderen.

Lieve ouders, kijk eens goed naar buiten. Het is helemaal niet zo moeilijk. Boom zijn. Hou het dan ook lekker makkelijk.

Coen Dekkers
Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel

avatar