Steffi Verbeek was op tijd uit China

In heel China ligt het openbare leven zo goed als stil vanwege het coronavirus. Wat merkt de Chinese boomkwekerij van Verbeek ervan? We bellen even met manager Steffi Verbeek.

„Ik was op tijd uit China”, vertelt Steffi Verbeek aan de telefoon. Voor het Chinees Nieuwjaar, 25 januari, was ze alweer terug naar Nederland gevlogen. Voordat het coronavirus uitbrak in Wuhan, provincie Hubei. „Ik heb er daarom ook niets van meegekregen. We wachten rustig af wanneer ik weer veilig kan teruggaan.”

Het openbare leven is inmiddels op het hele Chinese vasteland zo goed als stilstand gekomen. De Chinese overheid raadt iedereen aan om zoveel mogelijk binnen te blijven en heeft het reizen in China sterk beperkt. Wuhan en andere grote steden in Hubei is niet bereikbaar. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizen naar de rest van het Chinese vasteland alleen als dit noodzakelijk is.

’Alle medewerkers thuis, maar hoe lang nog?

„Ook Shandong is zo goed als afgesloten”, zegt Verbeek nuchter, „alleen ziekenhuizen en apotheken zijn nog open.” Verbeek China zit in Rizhao, provincie Shandong, op bijna 1.000 km van de uitbraak in Wuhan af. „Al onze medewerkers zitten thuis. Hoe lang nog, dat is niet te voorspellen.” Voorlopig lijdt het werk op de kwekerij er niet onder. „De bomen zijn nog in rust. Straks in het voorjaar gaan we weer planten en snoeien. Een deel hadden we al voor de winter geplant. Dat kan hier nog tot juni.”

De export naar China lijdt wel onder het stilvallende transport, maar daar heeft Verbeek in Steenbergen geen last van. „We kweken in China, we exporteren er daarom niets meer naartoe. Alleen kennis.” In Steenbergen is genoeg werk te doen; daar is het uitleveren van vruchtbomen in volle gang. „Ik houd me hier lekker bezig totdat ik weer naar China kan.”

Hoe kweekt Verbeek ook alweer in China? Bekijk deze video van een jaar geleden.

Foto: Verbeek

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties