Tagetes Alumia Vanilla Cream wint Europese publieksprijs

  In Engeland, Frankrijk en Duitsland zijn op initiatief van Fleuroselect proefbeplantingen met Tagetes-cultivars aangelegd ter ere van ‘2018, jaar van het afrikaantje’. Bezoekers van de Engelse locaties konden daarbij stemmen op hun favoriete planten. Tagetes patula Alumia Vanilla Cream won de publieksprijs.

  Voor de toekenning van de publieksprijs werd bezoekers van de RHS-showtuin Wisley in Groot-Brittannië gevraagd om te stemmen op hun favoriete Tagetes. Alle 148 inzendingen deden het uitstekend in de hete, droge zomer. Tot winnaar werd de gele Alumia Vanilla Cream van Floranova/Mr. Fothergill’s/Thompson&Morgan gekozen. Op de tweede en derde plek kwamen respectievelijk Durango Bee (PanAmerican Seed/Thompson&Morgan) en Pots of Gold (Thompson&Morgan). Zenith Red (Floranova) en Durango Flame (PanAmerican Seed) eindigden als vierde en vijfde.

  Sabatino Urzo, manager proefbeplantingen van de Royal Horticultural Society (RHS): ‘De People’s Choice Award is een gelegenheid voor bezoekers om hun voorkeuren met ons te delen. En de uitslag is een vooruitwijzing naar wat we wellicht de komende jaren zoal in tuinen zullen zien staan.’

  Cotswold Wildlife Park

  Een vergelijkbare proefbeplanting met Tagetes was aangelegd in het Cotswold Wildlife Park. Dit is een zeer populaire bestemming voor familie-uitjes in het zuiden van Engeland. Een jury van zes professionals bezocht de beplantingen vijf keer in een tijdsbestek van negen weken. De juryleden keken daarbij naar de tuinprestatie en de algehele verschijning. De volgende variëteiten werden als uitstekend beoordeeld:

  Tagetes erecta: Bali Yellow (AmeriSeed), Bali Gold (AmeriSeed), Inca II Gold (Syngenta Flowers), Inca II Orange (Syngenta Flowers), Perfection Orange (Syngenta Flowers).

  Triploïden: Zenith Red (Floranova).

  Tagetes patula: Naughty Marietta (Thompson&Morgan), Red Cherry (Mr. Fothergill’s), Favourite Mix (Mr. Fothergill’s), Konstance (Thompson&Morgan), Super Hero Orange Flame (Benary).

  De jury bestond uit Andrew Bennett, Janice Shipp, Harriet Rycroft, Andrew Spires, Kay Shih en Peter Freeman.

  Jaar van het afrikaantje

  In het kader van de marketingcampagne ‘2018, jaar van het afrikaantje’ heeft Fleuroselect, de internationale organisatie van pot- en perkplantenveredelaars, vijf uitgebreide proefbeplantingen met Tagetes geïnitieerd. Behalve in de RHS-showtuin Wisley en het Cotswold Wildlife Park zijn er ook beplantingen aangelegd in de Jardin des Plantes in Parijs (Frankrijk), het Ega-Park in Erfurt (Duitsland) en het Tegeasc Research Institute in Dublin (Ierland). Er werden niet minder dan 148 variëteiten aangeplant. Het doel van de campagne is om het publiek te laten kennismaken met de schoonheid en diversiteit van Tagetes en om de verkopen van de bestaande variëteiten te stimuleren.

  Bron en foto’s: Fleuroselect

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties