De Boomkwekerij Markt Telers en handelaren strijden voor extra ledenvergadering FloraHolland

Telers en handelaren strijden voor extra ledenvergadering FloraHolland

2

Een groep telers en handelaren is het niet eens met de plannen van Royal FloraHolland om in oktober te starten met het beeldveilen van planten in Aalsmeer en Naaldwijk. Gezamenlijk proberen zij nu een extra ledenvergadering bijeen te roepen.

In het kader van de digitalisering voert FloraHolland in oktober het beeldveilen op de plantenklokken door. Een groep telers en kopers is het daar niet mee eens. Zij willen dat de fysieke klokken blijven draaien.  „De foto’s zijn nu niet op orde en hoe zit het in de toekomst met het schouwen van de planten? Ik snap niet dat de veiling de vitrine wil sluiten. Iedere teler, of je er nu dagelijks gebruik van maakt of niet, kijkt  met een schuin oog naar de klok. Daar wordt de prijs gemaakt. Het is  te gek voor woorden dat we nu in opstand moet komen tegen onze eigen coöperatie”, voegt teler potplantenkweker Jos Kester uit Maasdijk eraan toe.

Kester is de spreekbuis namens een groep handelaren en telers. De ‘harde kern’ bestaat volgens hem uit acht man, maar volgens hem is er veel meer draagvlak  voor het behouden van de fysieke plantenklok. De afgelopen weken zijn er door de groep diverse acties ondernomen. Zo is er een enquête onder handelaren gehouden. „Van de honderdtal reacties was er slechts één handelaar voorstander van beeldveilen.  En dat was een grotere exporteur. Voor kleinere bedrijven is het straks niet meer te organiseren”, stelt Kester.

De groep heeft vorige week ook met directeur Lucas Vos om de tafel gezeten, maar dat heeft niet tot het gewenste effect geleid. De veiling wil vasthouden aan de plannen; digitaal wordt de standaard. „Wij hebben niets tegen digitalisering. Ook wij menen dat dat vooruitgang is. Maar het is ook belangrijk om vraag en aanbod met elkaar in contact te blijven brengen”, aldus Kester.

De groep is nu bezig om een extra Algemene Ledenvergadering bijeen te roepen. Hiervoor is 300 miljoen kwekersomzet nodig. Kester verwacht, gezien het aantal reacties, dat dit gaat lukken.

Cindy van der Zwet
Is redacteur Markt & Trends bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Zij schrijft onder meer over de afzet, marketing en digitalisering.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marc Van den BroeckJan de Boer Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Jan de Boer
Gast
Jan de Boer

Beste allemaal, De veiling heeft een belangrijke Usp ! Je kan het product zien en dan kopen. Althans zo gaat het nu bij de exportveilingen van planten in Aalsmeer en Naaldwijk. Dat is amazone ook aan het maken nu de verkoop digitaal nog niet altijd dat gene brengt wat men had verwacht. Dus het product in de winkel, schouwen en dan aanschaffen per app op de telefoon. Betaling geregeld ! Helemaal top ! Dhl brengt het bij je thuis ! Geen gesleep ! 9000 winkels ! En meer en meer bestellen mensen digitaal als je het echt helemaal zeker weet… Lees verder »

Marc Van den Broeck
Gast
Marc Van den Broeck

Als je tomaten en brood gaat vergelijken met bloemen en planten dan ken je je vak niet ik heb voor werelds grootste groenten fruit handel gewerkt , bloemen en planten zijn geen standaard produkten en Amazon en anderen hoeveel keer zijn ze nu al over kop gegaan? En weet je eigenlijk wel welke holding hier achter zit? Als je digitaal wil moet je zowel de IT kennis als de sector kennen wat voor jou een rode roos is is in de praktijk 100den mogelijke soorten ,kwaliteiten,… En bloemen zijn geen basisbehoefte of denk je dat melk en brood vergelijken met… Lees verder »