Toch boktorlarven gevonden in Pistoia

Bij de boktoruitbraak in het Italiaanse boomkwekerijcentrum Pistoia zijn toch wel larven van Anoplophora chinensis gevonden. Dat meldt Lorenzo Drosera, baas van de Toscaanse fytosanitaire dienst.

Eerder meldde de fytodienst dat er afgelopen oktober boorgaten en zaagsel waren gevonden, geen volwassen boktorren. Over larven was aanvankelijk niets bekend, maar Drosera reageert nu op vragen van dit vakblad.

„Sommige larven zijn via destructieve bemonstering uit planten in de zone van de uitbraak gehaald”, zegt Drosera. Die larven zijn geanalyseerd door het Italiaanse onderzoeksinstituut CREA. Daaruit blijkt dat de boktorsporen haplotypen bevatten die volgens Drosera niet eerder bij Italiaanse uitbraken van A. chinensis waren gevonden.

De bron van de uitbraak is nog steeds niet achterhaald, aldus Drosera, ondanks onderzoek dat zijn dienst sinds oktober uitvoert op kwekerijen en in particuliere tuinen in en rond de uitbraak.

’Geen verspreiding buiten bufferzone’

Vier boomkwekerijen liggen in de uitbraakzone, op 2 km van het centrum van Pistoia. In de omringende bufferzone hebben 129 bedrijven kwekerijoppervlakten liggen.

„De uitbraak is op een smalle oppervlakte, ongeveer 11.000 m2, en recent: niet ouder dan twee jaar, gekeken naar de leeftijd van de gevonden boorgaten”, zegt Drosera. „Daardoor denken we dat er geen verspreiding buiten de zone is. Het risico op verspreiding is zeer laag tot nihil.”

De Toscaanse fytodienst inspecteert volgens Drosera continu de bufferzone. Daarnaast inspecteren de kwekers volgens een plantgezondheidsprogramma dat sinds kort draait in Pistoia.

Lees in De Boomkwekerij 9 hoe dit programma werkt.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties