Tuincentra beëindigen samenwerking met Amarillys-kweker naar aanleiding van Greenpeace-rapport

Greenpeace heeft vlak voor Kerst een aantal kerstplanten uit de glastuinbouw gecontroleerd op residu. Er zijn verbeteringen zichtbaar, maar de milieuorganisatie treft nog te veel en te hoge concentraties aan van middelen die zij als zeer schadelijk beschouwt. Tegen een Amaryllis-kweker zijn stappen ondernomen.

Greenpeace schafte in één filiaal van de tuincentra Intratuin, GroenRijk, Overvecht en Life & Garden een kerstster, een Amaryllis en een Phaleanopsis aan. De 12 aangekochte planten zijn onderzocht door een geaccrediteerd onderzoeksbureau.
Op 10 planten werden in totaal 17 restanten van bestrijdingsmiddelen gevonden, oftewel 1,4 per plant. Kerststerren bevatten de meeste residuen en gemiddeld ook in de hoogste concentraties. Op orchideeën troffen onderzoekers gemiddeld minder residuen aan en ook in beduidend lagere concentraties. In Amaryllis vonden onderzoekers de laagste concentraties van restanten van bestrijdingsmiddelen, maar hierin werd wel een verboden middel en niet toegestane middelen in de sierteelt aangetroffen.

Tuincentra zeggen klandizie op
Op basis hiervan zijn volgens een reactie van Tuinbranche Nederland de certificaten ingetrokken van de kweker waar een verboden middel is aangetroffen. Ook hebben tuincentra hun klandizie bij de kweker opgezegd.
Op de kerstplanten zijn beduidend minder insecticiden aangetroffen die op Greenpeace-prioriteitenlijst staan dan in haar onderzoek naar tuinplanten van april 2017. Op de lijst staan negen middelen die de milieuorganisatie zo schadelijk acht voor bijen dat ze als eerste verboden moeten worden. Het betreft vijf neonicotinoïden (imidacloprid, thiamethoxam, clothianidine, thiacloprid, acetamiprid) en vier andere insecticiden (pronil, chloorpyrifos, deltamethrin en cypermethrin).
De verboden middelen procymidone en fenitrothion zijn aangetroffen, evenals chloorpyrifos en pirimiphos-methyl die in sierteeltgewassen niet zijn toegelaten. Alleen van het aantreffen van procymidone in amaryllissen is gezien de gevonden concentratie volgens Greenpeace met zekerheid vast te stellen dat het om illegaal gebruik gaat. De concentraties van fenitrothion en pirimiphos-methyl in Amaryllis waren te laag voor deze conclusie. Het aantreffen van chloorpyrifos in Phaleanopsis kan ook te wijten zijn aan gebruik tijdens de opkweek in het buitenland.

Reactie Tuinbranche Nederland
Tuinbranche Nederland en bedrijven in de productie- en verkoopketen hebben kennis genomen van het recente onderzoek van Greenpeace naar gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de teelt van bloemen en planten. Het rapport helpt in het proces van verduurzaming waar de branche in de breedte aan werkt, stelt de brancheorganisatie.
Het rapport met de overige analyses werd 21 december gepubliceerd. Verder bestudeert de brancheorganisatie de resultaten nog.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties