Vier rozen verdienen predicaat Excellence Roses

Vier rozen hebben de Nederlands-Belgische keuring Excellence Roses doorstaan. Twee rozen zijn veredeld in België, twee in Duitsland.

Aan de keuring deden in totaal 23 rozen mee. De winnaars van het predicaat Excellence Roses zijn twee floribunda’s, één theehybride en één heesterroos.

Airbrush (’Korgetcali’) is een floribunda veredeld door Kordes in Duitsland. Deze bloeit met perzikkleurige, rood en geel gemêleerde halfgevulde bloemen alsof ze aribrushed (gespoten) zijn. De struik groeit tot 60 cm breed en 70 cm hoog.

De andere floribunda is Jean Robie (’Vismarok’), veredeld door Martin Vissers (Viva International) in België. Deze roos krijgt zachtgele, komvormige gevulde bloemen die geuren. De takken groeien tot 80-90 cm hoog.

De theehybride is veredeld door Tantau in Duitsland: Romina (’Tan09564’) die grote, oudroze en gevulde bloemen vormt. Ze geuren bovendien zoet. De struik groeit tot 1,5 m.

De heesterroos is eveneens door Vissers veredeld: Taxandria (’Viscampina’) die halfgevulde, komvormige bloemen geeft met botergele knoppen, witte licht geurende bloemen en heldergele meeldraden. Deze roos groeit tot een hoogte van 1,40 m.

De veredelaars krijgen de certificaten overhandigd op de jaarvergadering van de rozencultuurgroep onder Anthos-secretariaat, op vrijdag 14 februari. Excellence Roses is een activiteit van deze cultuurgroep. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen coördineert de keuring en verwerkt de resultaten.

Voor dit plantjaar zijn 27 nieuwe rozen aangemeld van 9 veredelaars. De keuring was in 2018 doorstaan door 8 rozen.

Foto’s: Excellence Roses

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties