Visie overheid: 37.000 ha nieuw bos erbij

De Nederlandse overheid streeft totaal naar 10% meer bos in 2030. Dat zou betekenen dat 37.000 ha nieuw bos wordt aangelegd.

Dit staat in de visie op de toekomst van het Nederlandse bos. LNV-minister Carola Schouten heeft deze mede namens de provincies naar de Tweede Kamer gestuurd. De Rijksoverheid werkt nog samen met de provincies aan een gezamenlijke Bossenstrategie, wat vorig jaar was afgesproken in het Klimaatakkoord.

De overheden zullen ruimte voor bosuitbreiding zoeken binnen het Natuurnetwerk Nederland en daarbuiten. Bedoeling is om buiten het netwerk nieuw bos te combineren met andere functies, zoals opwekken van energie of woningbouw.

Schouten wil de Bossenstrategie uiterlijk augustus vaststellen, voor het einde van het zomerreces. Dan zal ook het uitvoeringsprogramma bekend zijn.

Staatsbosbeheer gaf eerder al aan tot 2030 5.000 ha nieuw bos aan te leggen. Provincie Noord-Brabant wil de komende 10 jaar 13.000 ha nieuw bos realiseren: 8.000 ha binnen het bestaande Natuurnetwerk Brabant en maximaal 5.000 ha erbuiten, zo blijkt uit de Brabantse Bossenstrategie van de provincie. Bedoeling is om het natuurnetwerk uit te breiden. Het is nog niet duidelijk waar de provincie buiten dat netwerk wil aanplanten.

Foto: Arno Engels

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bob Koolen
Bob Koolen
3 jaren geleden

Dit is een heel goed en positief bericht natuurlijk! Maar wat ik wel grappig vind, is dat er geld wordt uitgegeven aan het ‘aanleggen’ van deze bossen. Is het niet veel natuurlijk, beter en goedkoper voor de overheid om deze braak liggende stukken grond gewoon te laten gaan.

Want uiteindelijk overal waar de mens zich niet mee gaat bemoeien gaat hoe dan ook een bos ontstaan. Zal misschien alleen iets langer duren. Even een hersenspinseltje van mij:P