VK moet extra importeisen intrekken, handel weer mogelijk

Het Verenigd Koninkrijk moet per 20 juni zijn extra importeisen aan de belangrijkste Xylella-waardplanten en platanen intrekken. Dat heeft de Europese Commissie besloten.

Dat betekent dat de handel van Lavandula, Nerium oleander, Rosmarinus officinalis, Coffea, Olea europaea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis weer mogelijk is op het VK, zo meldt de NVWA. Daarnaast is de handel van Platanus weer mogelijk, omdat het VK ook de extra eisen aan platanen vanwege Ceratocystis platani moet intrekken.

Vanaf 20 juni moeten Nederlandse bedrijven volgens de NVWA daarom stoppen met de afgifte van PZ-codes (Protected Zone) op EU-plantenpaspoorten, specifiek voor Lavandula (alle soorten), Nerium oleander, Rosmarinus officinalis alsmede Platanus. De NVWA had eerder met Naktuinbouw een register opgesteld van bedrijven die aan de Britse eisen voldoen; dit register blijft wel openstaan. Controles in het groeiseizoen voor export naar het VK in 2021 blijven volgens de NVWA nog wel mogelijk.

’Extra eisen passen niet binnen EU-Plantgezondheidsverordening’

Volgens de Europese Commissie passen de extra Britse importeisen (die het VK invoerde per 21 april) niet binnen regelgeving van de EU-Plantgezondheidsverordening, regelgeving waaraan het VK zich nog moet houden tot eind dit jaar. De verordening geldt sinds december 2019; volgens de commissie zijn extra eisen of maatregelen niet toegelaten in het EU-handelsverkeer van plantmateriaal. Dat schept een verkeerd precedent en ondermijnt de waarde van het EU-plantenpaspoort, zo liet de EC aan het Britse ministerie Defra weten.

Het is volgens de NVWA nog ongewis hoe het VK zal reageren op het Europese besluit. ’Bedrijven die bij handel naar het VK problemen ervaren, kunnen zich beroepen op het EU-besluit.’

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties