VK stelt opnieuw grenscontroles voor EU-snijbloemen uit

  Het Verenigd Koninkrijk heeft opnieuw de eis van fytosanitaire certificaten voor snijbloemen uit de EU uitgesteld. Vanaf 1 juli 2022 gaat de verplichting in. Dat was eerder 1 januari 2022.

  In het zogeheten Border Operating Model (BOM) is vastgelegd hoe de Britse overheid in 3 fases de nieuwe importregels introduceert. Volgens het BOM is certificering van ‘hoog risico’ landbouwgoederen, zoals bomen, potplanten, vaste planten en levende dieren, al sinds 1 januari 2021 verplicht.

  Foto’s Shutterstock

  Voor vrijwel alle andere landbouwproducten zijn de deadlines nu uitgesteld naar 1 juli 2022. Dit houdt in dat voor ‘laag risico’ landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit vanaf 1 juli 2022 een fytosanitair certificaat verplicht is. Het is het tweede uitstel. Eerder waren certificaten vanaf 1 januari 2022 verplicht. Daarvoor hielden de Britten 1 april 2021 aan.

  Fysieke controles

  Pre-notificatie, ofwel het vooraf aanmelden van alle landbouwproducten en levensmiddelen (zowel dierlijke als plantaardige) in het Britse systeem IPAFFS, wordt per 1 januari 2022 verplicht. Eerder zou die eis gedeeltelijk al op 1 oktober 2021 worden ingevoerd.

  Vanaf 1 juli 2022 kunnen transporten van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong alleen nog het VK in via specifieke Britse havens met een grenscontrolepost. Dit geldt ook voor ‘hoog risico’ plantaardige landbouwgoederen zoals bomen, potplanten en vaste planten. Dit was eerder 1 januari 2022.

  Ook voor transporten van ‘laag-risico’ landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit en levende dieren geldt de controleplicht aan de grens vanaf 1 juli 2022. Ook deze goederen kunnen het VK dan alleen in via specifieke Britse havens. Die deadline was eerder vastgesteld voor maart 2021.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties