Exporteurs op Verenigd Koninkrijk vrezen chaos

Handel op het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 januari van dit jaar veel complexer geworden. Toch loopt de bloemen- en plantenhandel op het Verenigd Koninkrijk tot nu toe redelijk geruisloos door. Maar wat als de Engelsen daadwerkelijk gaan inspecteren? En wat als per 1 april snijbloemen fytosanitair gekeurd moeten worden? Exporteurs vrezen chaos.

De export van bloemen en planten naar het VK wordt de komende tijd nog lastiger. 1 april is mogelijk een datum waarop de Britten zelf fytosanitaire inspecties op planten gaan uitvoeren. Het is ook de datum waarop snijbloemen met bestemming ‘VK’ fytosanitair gekeurd moeten worden.

Een zorg die exporteurs hebben is of Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) genoeg mankracht heeft om de keuringen van zowel planten als snijbloemen uit te voeren. Ilan van Vlies , commercieel manager van FM Group en Harry Brockhoff , CFO Dutch Flower Group vrezen van niet. „KCB krijgt dan tien keer zoveel werk als in bijvoorbeeld oktober vorig jaar”, schat Van Vlies. 

Foto Shutterstock
Stroperig

Een andere zorg van exporteurs is of het Britse systeem Peach geschikt is om alle fytosanitaire keuringen te verwerken. Brockhoff noemt Peach stroperig. De fytosanitaire keuringen van planten worden reeds in Peach ingevoerd. Het systeem blijkt traag en niet altijd toegankelijk. Straks komen de bloemen erbij. Van Vlies geeft aan dat het besturingssysteem van Peach vergelijkbaar is met een MS-DOS omgeving. Een nieuw systeem is in de maak, maar of dat op tijd af is?

De commercieel manager verwacht dat het een grote chaos wordt als Engelsen per 1 april planten strenger controleren en snijbloemen gekeurd worden. Hij spreekt over lange files van de veilingen naar Hoek van Holland en naar Calais. Brockhoff deelt deze zorgen. (..)

Lees hier het artikel over de handel op het VK in het digitale magazine van de Bloemisterij. Heeft het KCB genoeg capaciteit om de snijbloemen te keuren?

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties