VK voert importinspectie vanaf 2021 gefaseerd in

Het Verenigd Koninkrijk gaat in 2021 een nieuw systeem van importinspectie invoeren, in drie fasen verspreid in het komende jaar.

De Britse regering voert de importinspectie gefaseerd in op 1 januari, 1 april en 1 juli. Vanaf 1 januari 2021 moet import van standaardgoederen voldoen aan basisregels van de Britse douane. Voor import van hoog-risico-producten (zoals de belangrijkste Xylella-waardplanten) is, zo meldt ook de Nederlandse ambassade in Londen, pre-notificatie en gezondheidsdocumentatie noodzakelijk. Zulke producten zullen fysiek op een bevoegde Britse locatie (bijvoorbeeld de afnemer) worden geinspecteerd.

Vanaf 1 april 2021 zijn pre-notificatie en gezondheidsdocumentatie vereist voor alle gereguleerde plantaardige producten.

Vanaf 1 juli 2021 is volledige aangifte van import noodzakelijk. Importtarieven moeten bij binnenkomst in het VK worden betaald. Het VK hanteert geen importtarief bij boomkwekerijproducten, maar wel bijvoorbeeld bij snijbloemen (8%). Vanaf 1 juli zullen meer fysieke (fytosanitaire) checks en steekproeven zijn op Britse grensposten.

Nog steeds: ’Hope for the best, prepare for the worst’

Op 1 januari 2021 is de Brexit-transitieperiode voorbij. Er is nog altijd een kans op een no-deal-Brexit. „Hopelijk is die te voorkomen”, laat de Nederlandse landbouwraad in Londen, Tim Heddema, weten. „Ook nu weer geldt het adagium: hope for the best, prepare for the worst.”

Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties