Waterbergingen leveren straks houtige biomassa op

Brabantse Delta laat waterbergingen inzetten voor de teelt van houtige biomassa. Het eerste bosplantsoen voor dit ’klimaatslim korte omloopbos’ is geplant in Zundert.

De aanplant is een samenwerking tussen Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie en waterschap Brabantse Delta. Met ondersteuning vanuit stichting Probos en ZLTO is begonnen met de aanplant van elzen in 3 ha grote waterbergingen in Zundert.

Rudi Antens (Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie) en Kees de Jong (Brabantse Delta) planten de eerste els in de Zundertse waterberging. Foto: Peter Roek

Bedoeling is om de elzen na zeven jaar te oogsten. Zo’n korte omloopbos legt per jaar gemiddeld 60 ton CO2 vast. Het bos is qua uiterlijk en natuurwaarden te vergelijken met traditioneel elzenhakhout, laten de partijen gezamenlijk weten. De waterbergingen blijven in functie, ze zullen dus overtollig water tijdelijk opvangen. Elzen kunnen daar tegen.

Na de eerste oogst zullen de coöperatie en het waterschap de samenwerking evalueren en de balans van kosten en baten opmaken. Probos schat dat er in Nederland enkele 1.000 ha beschikbaar zijn voor aanplant van waterbergingen zoals nu in Zundert.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties