Voetbalveld Gouda gebruikt voor waterberging

  Terwijl woensdag alle ogen waren gericht op een waterbassin in het Limburgse Hoensbroek dat dreigde te overstromen, neemt men ook in het westen van het land maatregelen om aan piekbuien het hoofd te bieden. In Gouda wordt een voetbalveld verhoogd met infiltratiekratten, zodat bij regenbuien het water kan worden opgevangen.

  Doordat het veld zakte als gevolg van bodemdaling, had het voetbalveld inmiddels bijna hetzelfde niveau van het waterpeil in de sloten. Wanneer het hard regende, kon het grasveld geen regenwater meer opnemen omdat de grond al nat was door een hoge grondwaterstand en een hoog waterpeil.

  Circa 7.500 m2 aan waterbergende kunststof kratten komen onder het grasveld te liggen. (Foto’s: Hoogheemraadschap Rijnland)

  Kunststof kratten

  Sportpunt Gouda besloot, samen met Hoogheemraadschap Rijnland en de gemeente Gouda, om bij het ophogen van het veld circa 7.500 m2 aan kunststof kratten neer te leggen. Deze waterbergende kratten komen onder het grasveld te liggen. Bij zware regenbuien kan zowel het regenwater als het stijgende waterpeil tijdelijk opgeslagen worden. Daarna kan het water weer in de bodem zakken of teruglopen in de sloten. Zo blijft het veld goed bespeelbaar en zorgt het tevens voor droge voeten in de wijk.

  De kratten zijn gemaakt van recyclede kunststof materialen en kunnen opnieuw worden gebruikt. Wanneer de bodem in de toekomst verder zakt, kunnen de kratten bij een volgende veldrenovatie opnieuw worden gebruikt om optimaal water te bergen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties