Website rozenpromotie bijna klaar

Binnenkort lanceert iBulb de nieuwe website voor de promotie van tuinrozen. Afgelopen vrijdag kreeg de rozencultuurgroep onder Anthos-secretariaat alvast een voorproefje te zien.

De rozencultuurgroep bezocht vrijdag in Groningen bedrijven alsmede het rosarium van Winschoten. De ruim 20 aanwezige kwekers bekeken aan het eind het voorproefje van de nieuwe site. „Ze vonden het er goed uitzien”, zegt secretaris Hester van Gent.

De website zal onderdeel worden van de nieuwe rozenpromotie die opgezet is door de rozencultuurgroep. De site zal actuele kennis, informatie over rozen en sfeerbeelden bevatten. Via de bestaande infrastructuur van iBulb worden persberichten internationaal verstuurd.

’Onderstammen en rosarium staan er goed bij’

In Groningen werden percelen met rozenonderstammen van kwekers die voor coöperatie Rosaco produceren. Het gaat voor meer dan 85% om ’Laxa’. De onderstammen stonden er goed bij en ze hadden een uitstekend wortelgestel ontwikkeld, oordeelden de aanwezigen.

In het rosarium, één van de rozentuinen waarin de keuringen van Excellence Roses plaatsvinden, is volgens bestuurslid Frank Coenders duidelijk te zien dat gezonde rozen de toekomst hebben. „Met de keuringen voor Excellence Roses zijn we op weg naar een gezond sortiment. De rosaria vervullen daarin een belangrijke rol.” Sinds vorig jaar is het beheer van het rosarium volledig biologisch, waarbij aandacht is voor een gezonde bodem.

Daarnaast keek de cultuurgroep over de heg met bezoeken aan hennepteelt- en verwerkingsbedrijf Dun Agro in Oude Pekela, en biologische melkgeitenboerderij Tuenter in het nabijgelegen Westerlee. Tuenter houdt 1.500 geiten en teelt daarnaast 100 ha gras, 20 ha graan en ook nog eens 2,5 ha rozenonderstammen. Van Gent: „Het is altijd leerzaam om bij andere bedrijven te kijken, ook in een andere sector.”

Foto’s: Frans Neuman

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties