Weinig Nederlandse telers starten in Polen

  De export op Polen nam vanaf de val van de Muur hand over hand toe. Het Oost-Europese land was vorig jaar exportland nummer 4 voor bloemen en planten uit Nederland. Het gaat Polen de laatste jaren voor de wind. De vraag naar bloemen en planten is groot. Weinig Nederlandse telers nemen de stap om in Polen zelf te gaan produceren.

  Polen ontwikkelde zich sinds de toetreding tot de Europese Unie (EU) – bijna 17 jaar geleden – erg snel.  Het is een heel modern land, zeker in de steden. De middenklasse groeit en in Warschau bouwen de Polen aan de hoogste wolkenkrabber van de EU.

  Landbouwraad Caroline Spaans schetst tijdens een uitzending van Jungle Talks op Paprika Tasty radio een kort beeld van de Poolse economie. Polen was in 2020 voor bloemen en planten het vierde exportland met een waarde €284 miljoen. Daarmee staat Polen voor België en Italië.

  Kees van Rijn runt sinds 1996 in Poznan Bart Kwiaty, een hub van Van Duyvenvoorde flowers & plants in Naaldwijk. Er zijn niet veel Nederlandse exporteurs die direct actief zijn in Polen, die er een bedrijf hebben en er wonen. Van Rijn is een uitzondering. Er zijn ook weinig Nederlandse telers actief in Polen. Een van de uitzonderingen is Flora Munster. Ze startte een productiebedrijf in Polen, Flora Tulips. (..)

  Lees het volledige artikel in de Bloemisterij editie 12. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

  Geen abonnement? Bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties