Wereldwijde reacties tegen mogelijk EU-importverbod

Wereldwijd hebben totaal 208 kwekers, vakorganisaties en ook fytodiensten gereageerd op het voorgestelde EU-importverbod van hoog-risico-planten uit derde landen.

Alle reacties op het voorgestelde importverbod zijn weergegeven op de site van de Europese Commissie. Die sloot onlangs de gebruikelijke EU-stakeholderconsultatie via de link ’Have your say’.

Meteen nadat de EC de conceptlijst met 39 hoog-risico-planten publiceerde, riepen de NVWA en Nederlandse vakorganisaties op te reageren, omdat grote belangen op het spel staan. Bedrijven die afhankelijk zijn van import, zouden bij een verbod zelfs omvallen.

De meeste reacties komen overeen: schrap diverse geslachten van de conceptlijst, of vervang desnoods een geslacht door een specifiek soort waarvan import daadwerkelijk een hoog risico voor de EU met zich meebrengt.

LTO pleit ook voor vrijstellingen

LTO heeft bijvoorbeeld voorgesteld om Ficus, Cycas, Ligustrum, Lonicera, Jasminum en Acer van de conceptlijst te halen, omdat die al decennia worden geïmporteerd ’zonder significante intercepties’ van schadelijke organismen. Ook pleit LTO voor vrijstelling van de import van stek, enthout en weefselkweekmateriaal van de geslachten op de lijst.

Ook wil LTO een vrijstelling voor bedrijven die hebben geïnvesteerd in producties, kwaliteitssystemen en fytosanitaire controles in derde landen. LTO noemt specifiek kwekers van Malus, Prunus, Ficus, Cycas, Jasminum, Corylus en Acer.

VS: geen risico-analyse, dan moet handel doorgaan

Ook de Amerikaanse fytodienst reageerde op het voorgestelde importverbod: USDA APHIS wil dat de EU handelsgegevens over de geslachten nogmaals goed bekijkt. Als er op basis van die gegevens geen risico-analyses zijn gemaakt, en fytosanitaire behandelingen zijn reeds goedgekeurd: dan moet de handel doorgaan, vinden de Amerikanen.

Foto: Arno Engels

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties