Wisselende geluiden tijdens Seasonal Market

Tijdens de Royal FloraHolland Seasonal Market was de handelsstemming overwegend positief. Toch is er ook onrust over de situatie in Oost-Europa. ’Het is hartstikke druk. Nóg wel’, aldus een van de deelnemers.

De Royal FloraHolland Trade Fair in Naaldwijk kende deze week vanwege corona een andere opzet. De beurs was omgedoopt tot Seasonal Market en dat betekende een kleinschaligere en laagdrempelige opzet van de beurs. Zo’n 80 kwekers van kamer, tuin- en terrasplanten waren op 9 en 10 maart met een stand aanwezig. Op de eerste dag kwamen volgens de deelnemers veel bezoekers af, de tweede dag was een stuk rustiger maar volgens de meesten kreeg ook de tweede dag ook een ruime voldoende.

Op 9 en 10 maart vond in Naaldwijk Seasonal Market plaats. (Foto’s: Ron Barendse)

Goede stemming

Een van de deelnemers was Boomkamp Kwekerijen uit Hengelo. Verkoper Wouter Vrielink spreekt van een goede stemming en veel animo bij klanten. Maar hij merkt ook dat de verkoop nog een beetje wordt vertraagd. „De nachten zijn nog koud, dat is bij ons zo maar verder naar het oosten in Duitsland nog meer. Vorig jaar was het na de vorstperiode ineens mooi weer en toen ging het meteen knallen. Nu gaat het geleidelijker en dat is op zich ook niet verkeerd.”

’Er hangt iets boven ons hoofd’

In de stand van About Plants Zundert zegt Ben Dames: „Gisteren was het druk en vandaag (10 maart, red.) was een goede dag voor relatiebeheer. Ik denk dat ik toch nog wel zo’n 20 mensen heb gesproken.”

Over de handelsstemming zegt hij. „Qua daghandel is het hartstikke druk. Nóg wel. We hebben er nog niet mee te maken, maar je voelt dat er iets boven ons hoofd hangt. Ik was vanmorgen aan de klok en daar zakten de prijzen van de kamerplanten. Voor boomkwekerijproducten kan ik dat niet zeggen, want die komen nu bijna niet voor de klok.”

Ben Dames (rechts) van About Plants: „Qua daghandel is het hartstikke druk. Nóg wel.”

Voor Niels Kluijtmans van kwekerij Novita uit Beek en Donk was het zijn eerste beurs. „Van onrust op de markt merk ik niet veel. Ik heb voor dit voorjaar al veel verkocht. Maar ik zeg niet dat er niets aan de hand is, er is geen zekerheid.” De kweker van Euonymus zegt over het bezoek. „Ik zag vooral Nederlandse veilingklanten langskomen, maar ook een enkele Duitser, Engelsman en Belg.”

’Tuincentra druk bezocht’

Jeroen Zoon stond namens Lavendelplus uit Ulvenhout op de beurs. „Het is mijn eerste beurs, dus ik kan deze niet vergelijken. Voor mij was het leuk om klanten eens in het echt te zien. Ik denk dat ik wel zo’n 30 nieuwe gezichten heb gezien. Ik heb een paar ondertjes voor direct geschreven, ook al gaan we onze lavendel eigenlijk pas vanaf week 13 uitleveren. De handelsstemming is goed, ik hoor dat tuincentra druk bezocht worden.”

Dat laatste merkte inkoper Cees van Soest van Javado nog niet. „De eerste inladingen zijn geweest, maar nu is het overal nog steeds koud. De daghandel valt tegen.”

Inkoper Cees van Soest, Javado: „De daghandel valt tegen.”

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Creare cont Binance
13 dagen geleden

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?