Xylella ontdekt in Zuid-Spanje tijdens verplichte EU-toetsing

Xylella blijkt opnieuw in Spanje te zijn gevonden, ditmaal in het uiterste zuiden op een kwekerij met Polygala myrtifolia.

De kwekerij zit in El Ejido, in het Zuid-Spaanse Andalusië. De quarantaine-bacterie is in april aangetroffen op drie planten van Polygala myrtifolia, tijdens de verplichte EU-toetsing op Xylella van de zes meest risicovolle waardplanten waaronder dus Polygala myrtifolia.

De autoriteiten van Andalusië hebben de vondst (geen uitbraak, omdat er geen besmette vectoren waren gevonden) gepubliceerd in hun Boletín Oficial de la Junta de Andalucía, gemeld in Brussel en de geldende EU-maatregel genomen: vernietiging van de partij (meer dan 30.000 planten).

Tijdelijk handelsverbod beter dan verplichte toetsing?

De vondst is vorige week besproken door secretarissen van boomkwekerijorganisaties die aangesloten zijn bij de European Nurserystock Association.

De LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten, aangesloten bij de ENA, vraagt zich af of een aangescherpte EU-maatregel zoals de verplichte toetsing van de meest risicovolle waardplanten, wel voldoende is om verspreiding van Xylella te voorkomen. Volgens de vakgroep zou een (tijdelijk) handelsverbod op Polygala myrtifolia wellicht beter zijn.

Xylella is twee keer eerder opgedoken op het vasteland van Spanje, eerst aan de oostkust, daarna in het binnenland. Daarvoor was de bacterie ook al op de Spaanse eilanden gevonden. Bekijk hier de verspreiding in de EU.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties