Zweeds tekort aan zaden fijnspar

Zweden kampt al jaren met een tekort aan zaden van fijnspar. Dit komt door verschillende natuurlijke oorzaken, maar niet direct door de letterzetter.

Belangrijkste oorzaak voor het tekort is roest. De schimmel tast de bloei van Picea abies in het voorjaar zodanig aan dat de zaadkegels slecht tot ontwikkeling komen. Insecten zijn een andere oorzaak, er zijn zeven soorten die de kegels aantasten. Niet de letterzetter, want die tast de bast van Picea abies aan.

Bloeit eens in zeven tot tien jaar

Weersomstandigheden zijn een derde oorzaak. Picea abies bloeit in Zweden maar eens in de zeven tot tien jaar massaal, mits de omstandigheden optimaal zijn. De laatste keren was dat in 2006, 1995 en 1989. Dit voorjaar is de bloei wel weer massaal.

De grootste Zweedse bosplantsoenkweker Svenska Skogsplantor neemt nu allerlei maatregelen om te zorgen dat de zaden zich dit jaar wel goed ontwikkelen. Het bedrijf beschermt de bloemen bijvoorbeeld tegen roest door er zakjes overheen te trekken. Daardoor zijn de bloemen wel gevoeliger voor nachtvorst, maar helicopters staan standby: als het rond het vriespunt komt, zorgen de helicopters voor luchtstroming boven de zaadgaarden. Svenska Skogsplantor beproeft ook antagonisten tegen roest.

Foto’s: Svenska Skogsplantor

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties