Naktuinbouw waarschuwt voor tabaksratelvirus

  Keurmeesters treffen het Tabaksratelvirus (TRV) steeds vaker aan in teeltmateriaal van vaste planten. Naktuinbouw waarschuwt kwekers daarom extra alert te zijn op het virus en maatregelen te nemen om verspreiding te voorkomen.

  Tabaksratelvirus (TRV) wordt lang niet altijd herkend door kwekers. Foto: Naktuinbouw

  Tabaksratelvirus heeft een zeer brede waardplantenreeks in de vaste planten, maar ook onder onkruiden. Visueel is het virus niet in alle gewassen even goed waarneembaar en vaak uit het virus zich vooral als planten stress hebben. Visuele besmettingen komen vooral voor in Anemone, Astilbe, Dicentra Hosta, Paeonia en Phlox.

  Het virus wordt overgedragen door het Paratrichodorus en Trichodorus-nematoden. Virus voorkomen kan door starten met schoon uitgangsmateriaal, door teelt op percelen die vrij zijn van voorgenomende aaltjes. Omdat het virus ook onkruiden als herderstasje en vogelmuur als waardplant heeft, is een goede onkruidbeheersing belangrijk.

  De gevolgen van TRV voor export kunnen groot zijn. In veel derde landen is het virus namelijk een quarantaine-organisme.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties