Bomen leveren Manchester jaarlijks £33 miljoen op

  In een groot i-Tree onderzoek in Manchester en omgeving, zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat de naar schatting meer dan 11 miljoen bomen per jaar £33 miljoen aan ecosysteemdiensten opleveren. Ook bleek dat maar liefst 1 miljoen bomen gevaar lopen door ziektes als essentaksterfte en kastanjebloedingsziekte.

  City of Trees
  Het onderzoek is gedaan door ’City of Trees’, een beweging die meer bomen in de regio Manchester wil planten en de gemeenschap meer bij bomen wil betrekken. Een team van 57 dataverzamelaars legde gegevens vast van meer dan 6.000 bomen. Op basis daarvan zijn de diensten die bomen leveren en de risico’s voor de gezondheid van de bomen benaderd.

  Volgens de resultaten zijn er naar schatting 11.321.386 bomen in ’Greater Manchester’. Die bedekken met hun kronen zo’n 15,7% van de oppervlakte van het gebied. In totaal verwijderen de ruim 11 miljoen bomen jaarlijks zo’n 847 ton luchtvervuiling uit de lucht, vangen ze zo’n 1,6 miljoen kuub ’storm water runoff’ op (regenwater dat niet in de bodem wegzakt) en leggen ze door groei 56.530 ton koolstof vast. De jaarlijkse waarde van deze diensten is geschat op £33,298,891 (ruim €37 miljoen). Ook produceren ze zo’n 122.450 ton zuurstof per jaar.

  Ziektes en plagen
  Uit de data blijkt ook dat ongeveer 1 miljoen bomen het risico lopen verloren te gaan aan ziektes en plagen zoals essentaksterfte en kastanjebloedingsziekte. Het zou £4,7 miljard (€5,2 miljard) kosten om alle bomen te vervangen. In en rond Manchester staan vooral meidoorns, esdoorns en eiken.

  Volgens Bryan Cosgrove van City of Trees geeft het onderzoek aan welke cruciale rol bomen spelen in het tegengaan van klimaatverandering om de stad veerkrachtig te maken voor de toekomst. „Door een prijs aan de bomen en bossen te hangen, zorgt het onderzoek ervoor dat bomen niet alleen om hun esthetiek gewaardeerd worden, maar ook om de economische waarde en bijdrage aan een beter milieu.”

  Verontrustend
  Tegelijkertijd vindt Cosgrove de cijfers over de bomen die door ziekten en plagen bedreigd worden extreem verontrustend en laat dit volgens hem de noodzaak zien om nu te handelen; meer bomen planten en de bestaande bomen beschermen.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties