Resultaten I-Tree Nederland gepresenteerd

Onder grote belangstelling van gemeentelijke groenbeheerders, beleidsmakers, planontwikkelaars, ontwerpers en boomspecialisten nam Jan van Zanen, voorzitter VNG en burgemeester van Utrecht, op donderdag 14 februari het eerste exemplaar in ontvangst van de publicatie ’De baten van bomen, resultaten van i-Tree Eco in Nederland’. Dat gebeurde tijdens de lancering van i-Tree Eco Nederland, een softwareprogramma om de baten van bomen te waarderen. De publicatie geeft inzicht in de resultaten van de pilots en de toepassingen van i-Tree in Nederland.

Van Zanen gaf aan blij te zijn met dit instrument om de waarde van bomen in euro’s uit te drukken en ook de ecosysteemdiensten – CO2-vastlegging, luchtzuivering en wateropvang – van bomen inzichtelijk te maken. Met de informatie die het programma levert, kunnen opdrachtgevers en professionals het beleid en beheer van bomen op een objectieve en wetenschappelijke manier onderbouwen. Vooral voor gemeenten is dit interessant. Van Zanen nam dan ook enkele exemplaren mee om onder de leden van VNG te verspreiden.

Gezamenlijk initiatief

i-Tree Nederland is een initiatief van Branchevereniging VHG en Vereniging Stadswerk in nauwe samenwerking met veertien betrokken gemeenten, BTL Bomendienst, Bomenwacht Nederland, Cobra adviseurs, Terra Nostra, Wageningen University and Research en Hogeschool Van Hall Larenstein.

I-Tree is een software pakket ontwikkeld in opdracht van de Amerikaanse overheid. Het is een uitgebreid programma dat veel verschillende baten kan berekenen voor zowel grote als kleine bomenbestanden. Voor de Nederlandse gebruikers is nu een deel van i-Tree geschikt gemaakt; i-Tree Eco. Hiermee worden het afvangen van verontreiniging, de opslag van CO2, en het afvangen van water (op stam en kroon) in geldelijke waarden uitgedrukt.

Naast i-Tree Eco biedt i-Tree nog een aantal instrumenten, die dieper ingaan op één bepaald thema. Zo geeft i-Tree Canopy snel inzicht in de volledige groenbedekking van een gebied, op basis van gegevens uit geografische informatiesystemen. i-Tree Hydro geeft inzicht in de relatie tussen ondergrond, bodembedekking, hydrologie en de bijdrage van bomen aan hemelwaterregulering.

Door het uitdrukken van de opbrengsten van bomen in geld en het identificeren van de partijen die baat hebben bij die opbrengsten (zoals de afdelingen van een gemeente die verantwoordelijk zijn voor riolering

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties