Burgemeester Den Haag opent polderdak

  Den Haag heeft er een polder bij, maar dan op het dak. Het World Trade Center is door De Dakdokters en Buro Kokmeuleman voorzien van een polderdaktuin. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag opende 24 januari de tuin.

  Polderdaktuin geopend in Den Haag
  Burgemeester Pauline Krikke en landschapsarchitecten Manja Meuleman en Marinka de Kok openen officieel de poldertuin. (Foto: Gerrit Vermeulen)

  Het polderdak is een concept van de Dakdokters. Voor de ’polder’ op het WTC-gebouw is de hemelwaterafvoer van de omliggende daken ontkoppeld. Het regenwater wordt in een bassin opgevangen en vastgehouden. Dit water wordt gebruikt door de inheemse beplanting die er is toegepast. Indien nodig, bijvoorbeeld na hevige regenval, wordt het water afgevoerd naar het riool. Het systeem van de Dakdokters detecteert regenbuien via Buienradar en verlaagt het waterniveau zodat het regenwater kan worden opgevangen in de polderdaktuin. In totaal is de polderdaktuin 700m² groot, waarvan 420m² bestaat uit water.

  Veel wind en weinig zonlicht
  De polderdaktuin bevindt zich op het platte dak van de parkeergarage ingeklemd tussen de kantoorruimten. De omstandigheden zijn extreem: er staat veel wind en er komt weinig zonlicht. Landschapsarchitectenbureau Kokmeuleman heeft daarom voor een inheemse beplanting gekozen die het ondanks de zware omstandigheden goed doet. Marinka de Kok legt uit: „In de afgesloten ruimte creëerden we een eigen mini-cultuur. Het regenwater dat wordt opgevangen zorgt voor een permanente waterpoel. De beplanting houdt het water vast en er zal een natuurlijke verdamping plaatsvinden. De inheemse beplanting zorgt weer voor inheemse insecten, vogels en waterdieren.’’

  Polderdak
  Het grootste gedeelte van de polderdaktuin van het WTC in Den Haag bestaat uit water.

  Aanwinst voor de stad
  De huurders en bewoners van het WTC-gebouw wilden graag de buitenlucht kunnen opzoeken. Met de realisatie van de polderdaktuin is door het WTC aan die wens tegemoet gekomen. Burgemeester Pauline Krikke noemde de polderdaktuin een aanwinst voor de stad, een inspiratie voor andere bedrijven en organisaties en het perfecte voorbeeld van duurzaamheid.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties